Cégvilág

Új EU-terv: Jelenteni kéne a hackertámadásokat

Az Európai Bizottság versenyjogi biztosa, Neelie Kroes arra készül, hogy az eddiginél nagyobb védelmet biztosítson a hackertámadások ellen. A bizottság terve szerint a vállalatok kötelezően jelentenék Brüsszelnek az ellenük intézett cybertámadásokat.

"Nagy híve vagyok az önszabályozásnak, de attól tartok, hogy itt ezzel nem jutunk előre" – mondta a biztos a Süddeutsche Zeitungnak. Kroes a lapnak nyilatkozva elmondta: Cecilia Malström belügyi és Catherine Ashton külügyi biztossal közösen még az idén bemutatják azt a stratégiát, amely a hackertámadások bejelentési kötelezettségét is tartalmazza.

A biztos szabályozási tervét elsősorban a felhő alapú számítástechnikai szolgáltatások elterjedésével indokolja. Brüsszel várakozásai szerint a felhő évi 160 milliárd euróval növelheti az európai GDP-t azzal, hogy jelentősen növeli a folyamatok hatékonyságát. Ugyanakkor az uniót aggasztja, hogy a terület jelenleg teljesen szabályozatlan. Kroes ezért a közelmúltban összeállított egy IT-menedzserekből álló munkacsoportot, akiknek a szektort érintő alapvető kérdésekre kell válaszolniuk, úgy mint: mi történik a felhőben tárolt adatokkal, ha a szerződés lejár, fizikailag hol tárolják ezeket az adatokat és ki vállalja a felelősséget, ha adatvesztés következik be a felhőben.

Kroes nem csak a szabályrendszer kidolgozását, de munkahelyteremtést is vár az IT-cégektől, meglátása szerint a felhő szolgáltatók lehetőséget adhatnak a jelenleg magas munkanélküliséggel küzdő fiataloknak. Pozitív példaként említett a biztos a ThyssenKrupp, a SAP és a Bosch projektjét, a német cégek összefogtak azért, hogy fejlesszék a tehetségkutatást a dél-európai országokban.

hackertámadás Neelie Kroes EU cybertámadás
Kapcsolódó cikkek