Cégvilág

5 százalék árcsökkenés, 6 százalék alku - Lakásvásárlás a fővárosban

Az idei év leggyengébb forgalmú hónapját, szeptembert is alulmúlta a november, amellyel nemcsak az idei, de az elmúlt évek egyik legkisebb havi forgalmát mutatta – írja a Duna House.

Novemberben a panellakások négyzetméterára vidéken 130 ezer forint fölött alakult, Pesten meghaladta a 150-, Budán pedig a 180 ezret. Téglalakásokat a keleti országrészben vették a legolcsóbban (164 ezer forint/négyzetméter) és Budán a legdrágábban (328 ezer forint/négyzetméter). A felújítandó lakásokat Pest Megyében vették legnagyobb arányban, de ez is csak összes vásárlás 8 százalék-át tette ki. Továbbra is a jó és kiváló minőségű ingatlanoknak van piaca.
 
Ismét a II. kerület végzett a népszerűségi lista élén, miután a leendő vevők 18 százaléka jelölte be a régiót, mint az egyik lehetséges célpontot. Mögötte a XIII. és XI. kerületek végeztek. Észak-Buda és Pest belső kerületei vonzzák továbbra is leginkább a vevőket, a keleti régió ettől némileg elmarad, a főváros déli szektora pedig teljes lemaradást mutat. Nincs jelentős változás az árváltozásban az elmúlt időszakhoz képest, ami az eseménytelen piaci körülményekre utal. A vidéki családi házat kínálók szenvedték el átlagosan a legnagyobb áresést, 11 százalékos árcsökkenést követően további 10 százalék vevői alkuval. Az összes ingatlantípus átlagában Budapestben 5 százalék árcsökkenés és 6 százalék alku, vidéken 7 százalék árcsökkentés és újabb 7 százalék vásárlói alku volt jellemző.
 
Az októberi visszaesést követően Budapesten visszaerősödött az elsőlakás vásárlók aránya és 34 százalékkal ismét a legnépesebb tábort alkották, holott az illetékváltozás szerint érdemes volna jövőre halasztaniuk a beruházást. A befektetők aránya ellenben feleakkora, mint egy hónappal ezelőtt. Vidéken a legnépesebb korosztályt a 30-asok tették ki 35 százalékkal, ők átlagban 11 millió fölött költöttek. Ennél olcsóbban vásároltak a magukat beosztottnak vallók, ők átlagosan 62 négyzetméter-es lakás vásároltak 8,5 millió forint alatt. Nagyjából velük megegyező paraméterekkel vettek az elsőlakás vásárlók is. A legtöbbet, átlagban 15 millió forintot a nagyobb lakásba költözők adtak ki.
 
A nyárvégi fellendülést követően a fővárosban egyre csökken a nagyobb lakásba vágyó eladók aránya. A szeptemberi 54 százalékos arányukat 36 százalék, novemberben pedig már csak 29 százalék teszi ki, bár még így is a legnépesebb csoport. Látványosat ugrott viszont a kisebbe költözők részesedése az októberi 15 százalékról 27 százalékra. Vidéken szintén csökkent a nagyobb lakásba költözés miatt eladók aránya, bár kisebb mértékben. Az eladók harmada örökölt ingatlant értékesít, átlagban 6,8 millió forintért.


 

ár lakás kerület alku ingatlanpiac
Kapcsolódó cikkek