Cégvilág

Alulteljesítő orosz fegyvergyárak

Az idén a vállaltnál összesen 14,5 milliárd rubellel (474 millió dollárral) kisebb értékben szállítottak az oroszországi gyárak hadi eszközöket az orosz honvédségnek. A hadsereg új eszközöket: Armata harckocsit és orosz drót venne.

Összeállt azon orosz hadiipari vállalatok feketelistája, amelyek az idén együtt 474 millió dollárnyi termékkel maradtak adósai a hadseregnek, írja a Vedomosztyi. A szállítási határidőt be nem tartók között van a korrupciós botrányba keveredett Oboronszervisz és annak néhány leányvállalata is. A cég azért is érdekes, mert ügyében érintett volt Anatolij Szerdjukov korábbi védelmi miniszter is.

Az orosz lap Jurij Boriszov védelmi miniszter-helyettes tájékoztatójáról tudósított, aki elmondta, hogy késésben vannak egyes hajóépítők és harckocsi gyártók is. Nem teljesítette idei szállítási határidejét például a Tupoljev repülőgépgyártó, az Amur hajógyár, de a Szevmas sem, amely Oroszország egyetlen atomtengeralattjáró gyártója. Összességében persze tartották a határidőt az érintett szállítók.

A fegyelmezetlenség azért is bosszantó, mert az orosz kormány 2020-ra ma még kísérleti stádiumban lévő fegyverekkel akarja felszerelni a hadsereget, 2013-ra pedig az ideinél bő 40 százalékkal többet, 1,3 ezermilliárd rubelt különített el a központi költségvetésből. A 2013-2015-ös időszakra vonatkozó szállítási szerződéseket április közepéig kívánja megkötni a minisztérium. A következő években beszerezne néhány új terméket, 2014-től például Armata harckocsit. Az első tétel 16 járműből állna, de a gyártó Uralvagonzavod összesen 2300-at fog szállítani belőle, 2020-ig, erről korábban a gyár vezérigazgatója, Oleg Szajenko beszélt.

Boriszov tájékoztatása szerint a hadsereg 2013 és 2015 között emberi irányítás nélküli repülő rendszert beszerezne, miután a belföldi gyártók javítottak termékeik minőségén, és bebizonyították, hogy képesek versenyre kelni e rendszerek nemzetközi gyártóival. A kormány ugyanis 2009-től izraeli robotrepülőket (drón) vásárol, mert az orosz gyárak nem tudták szállítani a megfelelő minőséget. Azóta azonban – mondta Boriszov – az alapján megindult a hasonló termékek oroszországi előállítása. „A belföldi vállalatok felülvizsgálták a terveiket, korszerűsítették tevékenységüket, ennek köszönhetően mára sokuk ugyanolyan minőségű légi rendszereket tud gyártani, mint az izraeli Israel Aerospace Industries, a világ vezető repülőgép gyártója” – jelentette ki a miniszter-helyettes.

Védenék a védelmi ipart

Az orosz kormány vissza szeretné szorítani az importot, hogy nagyobb teret adhasson a belföldi gyártóknak. Dimitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes vezetésével például védelmi ipari szakértők egy csoportja decemberben azt javasolta a kormánynak, hogy érvénytelenítse, vagy vizsgálja fölül az ország számára hátrányos, külföldi szállítókkal kötött megállapodásokat.

Oroszország 2011 és 2020 között több mint 20 ezermilliárd rubelt kíván védelmi beszerzésekre költeni.

Oroszország 2011 és 2020 között több mint 20 ezermilliárd rubelt kíván védelmi beszerzésekre költeni. -->

tupoljev Szevmas Armata Oboronszervisz Amur hadiipari
Kapcsolódó cikkek