Cégvilág

Mini vízerőmű, patakokra

Új termékek bevezetésére és új piacok megszerzésére törekszik a Ganz Engineering Energetikai Kft. (Ganz EEG), amely tavaly még veszteséges volt, de a most záruló évet már nyereséggel zárja.

Ambiciózus növekedési terveket fogalmazott meg a magyar-orosz tulajdonú Ganz EEG Kft., melynek energetikai berendezései ma jórészt Oroszországban találnak gazdára. Bár az orosz piac számos további új lehetőséget kínál a társaságnak, az szeretne az eddiginél nagyobb mértékben megjelenni más országokban, és bevezetne újabb termékeket is.

Terjeszkedését gazdasági oldalról az teszi lehetővé, hogy az idén kimászott a gödörből: míg 2010-ben 1,8 milliárd forint árbevétel mellett 850 milliós vesztesége keletkezett, 2012-t már legalább 4,3 milliárdos forgalommal és 400 millió nyereséggel zárja. Talpra állása akkor kezdődött, amikor 2010-ben az orosz Atomenergomas 51 százalékot vásárolt benne, és új vezetőt állított az élére.

Szitár-Csanádi Attila ügyvezető igazgató szerint nehéz évet tud maga mögött a társaság, a jövedelmek is elmaradtak a budapesti átlagtól, de már elindultak a fejlesztések, nőtt az árbevétel, 2013 pedig már a növekedésé lesz. (Ezt, vagyis az árbevétel többszörösére emelését mellesleg el is várja az orosz tulajdonos.)
Cége szerdai tájékoztatóján elmondta azt is, hogy a fejlesztés nemcsak lehetőség, de kényszer is a Ganz EEG számára. A társaság kőbányai gyára a régi Ganznál csak egy volt a sok üzem közül, s maga a vállalat is csak a töredéke annak, amekkora a régi Ganz volt. Az elődcégnél nem volt olyan termék, amit nem tudtak volna házon belül legyártani, míg ma komoly gond ez minőségi öntvény beszerzése. A régi Ganznak volt komoly kereskedelmi és marketing tevékenysége, ezt most újra ki kell építeni.

A jelenlegi termékskála tehát csak a túléléshez elég. A mostani termelés azonban a gyár mostani kapacitásai alapján is megháromszorozható, és adottak – persze fejlesztésekkel kiegészítve – az új termékek bevezetésének lehetőségei is. Igaz, a gépek közül sok régi, 40 éves, amelyeket le kell cserélni, vagy fel kell újítani. A gyár megfiatalítása terén az idén jelentős lépések indultak. Korszerűsítették és külső megbízások teljesítésére is alkalmassá tették a kőbányai laboratóriumot, és előkészültek a SAP termelés-irányítási és elszámolási rendszer 2013-as bevezetésére.

A gépberuházások zömét az előttünk álló évekre ütemezte a társaság. 2013-ban 300 milliónyi beruházás várható – jórészt önerőből, ahogyan eddig is –, az előttünk álló öt évben pedig összesen mintegy ötmilliárdot. Hosszabb távon szüksége lehet egy olyan, újabb telephelyre is, amelynek a mostaninál kedvezőbbek a logisztikai adottságai, s amelyen nem kell az ingatlan-társtulajdonosok tömegével egyeztetnie a tervekről. Most ugyanis a gyár közvetlen szomszédságában kínaiak raktár-, csomagoló- és értékesítő bázisainak tömege működik. Meglévő adottságaira és innovációs képességeire alapozva a Ganz EEG nagyobb szeletet szeretne kihasítani magának kihasítani az ukrajnai erőműépítésekhez és felújításokhoz kapcsolódó piacból. Főként atomerőművi szivattyúkat és átrakógépeket adna el. Termékei minősége, ára és a szállítási határidők tartása miatt is versenyképes ajánlatokat tud tenni a cég, ügyvezető igazgatója szerint. Átvállalják a szervizt és a biztonsági feladatokat is, amivel terhet vesznek le a megbízó válláról.

„Nincs olyan projektünk, amit ne adtunk volna át időben. Olyan viszont volt, hogy a megrendelő nem vette át a terméket, mert még nem volt hová raknia. Sok olyat tudunk, amit az ukrajnai gyárak nem, például megfelelő minőségben leszállítottunk olyan terméket 2,5 hónap alatt, ami másnak 6 hónapot vesz igénybe” – mondta az igazgató. Az ottani lehetőséget több tízmillió dollárt tesznek ki, a piac Szitár-Csanádi Attila szerint jó, a vevők előre fizetnek. Ukrajnában van a világ legnagyobb atomerőműve, és napirenden van a teljes energetikai rendszer felújítása, utóbbi évente 3-5 milliárd dollárnyi beruházást jelent.

Azzal viszont nem ért egyet az igazgató, hogy a társaságnak könnyebb orosz megrendelést szereznie annak köszönhetően, hogy orosz résztulajdonosa van. Mint elmondta, az oroszországi bürokrácia, a tendereztetés módja inkább megnehezíti ilyen esetekben a megbízáshoz jutást, szinte könnyebb külső, azaz orosz cégkapcsolat nélküli indulónak befutnia. Mindazonáltal épp januárban fog a cég egy új termék, az olajipari szivattyú gyártásába, egy orosz megbízó számára. Kezdetben csak részegységeket küld, és fokozatosan veszi át a technológiát a vevőjétől.

A társaság eddigi teljesítménye alapján abban is bízik az igazgató, hogy cége további megbízásokhoz jut a Roszatom által épp most Oroszországban épített 9, és összesen épített 19 nukleáris blokk kivitelezésén. Reméli azt is, hogy komoly feladatok kap a paksi atomerőmű bővítése során is.

A gyors sikerek kapcsán felmerülhet, hogy a kormány a Ganz EEG-vel is stratégiai megállapodást akarhat kötni. Kérdésünkre Szitár-Csanádi Attila azt mondta, hogy szívesen vennék, de még nem keresték meg őket.

A társaság idei árbevétele 3,7 milliárd forint lesz a már befolyt pénz alapján, a még néhány százmilliónyi függő tétellel pedig elérhető a 4,3 milliárdos forgalom is. (A nyereségességhez magas fix költségei miatt 3,5 milliárdos forgalomra van szükség.)

A Ganz EEG kisebbségi tulajdonosa a Ganz Holding, amelynek a fentin kívül két termelő, három szolgáltató és két kereskedő cége van, ezen kívül fenntart egy ipari parkot is. Külföldi vállalati tulajdonosra a holding más cégében is van példa, ahogyan bel- és külföldi magánszemélyre, egyikbe pedig a magyar állam is beszállt. Több társaság azonban 100 százalékos Ganz Holding tulajdonú.

Szekrény méretű erőművek

Ígéretes a megújulókra összpontosító kazah piac is, amely például sok, törpeerőművekhez való turbinát lehet eladni. Egy ilyen lett volna egyébként a Ganz EEG egyetlen magyarországi megbízása is: a riválisánál 400 millió forinttal alacsonyabb ajánlatával megnyerte a tassi projektre kiírt tendert. Az eredményt azonban a rivális pályázó – amely állítólag külföldi alvállalkozót vonna be a munkába – megtámadta, és a Ganz EEG végül alulmaradt.

Szekrény méretű mini vízerőművek építésére is készül a társaság, az ehhez szükséges fejlesztésnek azonban még meg kell találnia a forrását. A patakokra vagy folyómedrekbe elhelyezhető létesítményekből országonként ezer számra lehetne eladni, karbantartási igényük pedig alacsony.

Szekrény méretű mini vízerőművek építésére is készül a társaság, az ehhez szükséges fejlesztésnek azonban még meg kell találnia a forrását. A patakokra vagy folyómedrekbe elhelyezhető létesítményekből országonként ezer számra lehetne eladni, karbantartási igényük pedig alacsony. -->

Atomenergomas Ganz EEG Szitár-Csanádi Attila
Kapcsolódó cikkek