Cégvilág

Tovább hódít a Gazprom: Németország a legfontosabb

A világ legnagyobb gázcége, az orosz Gazprom tovább akarja növelni piaci hatalmát Németországban. "Németország számunka a legfontosabb piac Európában és az is marad" - jelentette ki a Handelsblattnak nyilatkozva Alekszandr Medvegyev, a Gazprom igazgatóságának helyettes vezetője, aki egyben a cég exportjáért felelős.

"A német gázkereskedelemben még látunk potenciált,  ezért bővíteni akarjuk piaci részesedésünket" – fogalmazott Medvegyev. Az oroszok nem csupán a német gázigény egyharmadát fedezik - írja a Handelsblatt, két héttel ezelőtt a Gazprom azt is bejelentette, hogy teljes mértékben átveszi a Wingas gáznagykereskedelmi céget. A kasseli székhelyű vállalatban a Gazprom eddig a BASF partnereként 50 százalékos tulajdonrésszel rendelkezett, és az E.On Ruhrgas mögött a második számúnak szereplő a német nagykereskedelemben, 15-20 százalékos piaci részesedéssel.

A Handelsblatt szerint Európában kritikusan szemlélik a Gazprom növekvő piaci hatalmát. A lap emlékeztet arra, hogy az Európai Bizottság hónapokkal ezelőtt házkutatást tarttatott a vállalat helyiségeiben és kartelleljárást indított ellene.

Az Európai Bizottság szeptemberben indított vizsgálatot a monopóliumellenes szabályok Oroszország által elkövetett és feltételezett három megszegése miatt Közép-Kelet-Európában, ami negatívan hathat a Gazprom 60 milliárd dolláros gázexport-ügyleteire Európában.

Medvegyev higgadtan szemléli az eseményeket: "a szemrehányások valóban megleptek bennünket" – fogalmazott a menedzser, hozzátéve, hogy a Gazprom "a piaci liberalizálásának úttörője" Európában. Szerinte ezt bizonyította, hogy az orosz konszern a BASF-fel és a Wingas nagykereskedelmi céggel megtörte a monopóliumot a német gázpiacon. "Mégis, éppen úgy függünk Nyugat-Európától, mint Nyugat-Európa tőlünk" - hangsúlyozta Medvegyev.

A Gazprom helyettes főnöke ugyanakkor védelmébe vette a gázár olajhoz kapcsolásának vitatott gyakorlatát. Mint ismert, a viszonteladók egy része azért emelt szót az olajárral indexált árszabás ellen, mert ezzel a vásárlók sok esetben az azonnali piacinál jóval magasabb árakon történő vásárlásra vállalnak kötelezettséget.

Medvegyev ugyanakkor továbbra is megfelelőnek tartja ezt a módszer, kiemelve, hogy a spotpiachoz igazodó árszabás kísérlete balul üthet ki, és ennek árát kizárólag a vásárlók fizetnék meg. "Az olajár által indexált szerződések ezzel szemben kalkulálhatók és jól menedzselhetők" – fogalmazott a cégvezető.

Nő a török gázéhség

Törökország azt kérte Oroszországtól, hogy évi hárommilliárd köbméterrel növelje földgázszállításait a részére. Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter kijelentette: vizsgálják annak lehetőségét, hogy e mennyiséget a nyugati folyosón keresztül pumpálják Törökországba. A Gazprom azt is megvizsgálja, műszakilag lehetséges-e a Kék Áramlat csővezeték kapacitásának növelése.

Zuhan a Gazprom profitja

Felére esett az orosz gázipari cég negyedéves adózott eredménye éves szinten, részben az eladások csökkenése miatt, de így is nagyobb lett a szakértők által vártnál.

A Gazprom júniussal záródott második negyedévi adózott eredménye 150,8 milliárd rubel (1 ezer milliárd forint) lett az egy évvel korábbi 303,7 milliárd rubel után. A szakértők kisebb, 140 milliárd rubel körüli negyedéves profitra számítottak.

A Gazprom gázeladásai az első hat hónapban 255,5 milliárd köbméterre csökkentek az egy évvel korábbi 287,6 milliárd köbméterről a cég pénteki közlése szerint.

A Gazprom 416 milliárd rubel (2790 milliárd forint) értékben adott el földgázt külföldön az idei első hat hónapban, ami 0,5 százalék csökkenés éves szinten. Belföldi piacon 120 milliárd rubelért értékesített az energiahordozóból, ez 10 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.

A Gazprom júniussal záródott második negyedévi adózott eredménye 150,8 milliárd rubel (1 ezer milliárd forint) lett az egy évvel korábbi 303,7 milliárd rubel után. A szakértők kisebb, 140 milliárd rubel körüli negyedéves profitra számítottak.

A Gazprom gázeladásai az első hat hónapban 255,5 milliárd köbméterre csökkentek az egy évvel korábbi 287,6 milliárd köbméterről a cég pénteki közlése szerint.

A Gazprom 416 milliárd rubel (2790 milliárd forint) értékben adott el földgázt külföldön az idei első hat hónapban, ami 0,5 százalék csökkenés éves szinten. Belföldi piacon 120 milliárd rubelért értékesített az energiahordozóból, ez 10 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. A Gazprom WINGAS szállítási rendszere gázeladások, 2011 -->

gázkereskedő BASF Gazprom
Kapcsolódó cikkek