Cégvilág

A termékbemutatók több mint felén volt jogsértés

Továbbra is sok a jogsértés a termékbemutatókon, bár némi javulás tapasztalható a korábbi évekhez képest - ismertette a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.

A fogyasztóvédők 180 árubemutatón végeztek hatósági ellenőrzést 2012-ben február 20. és október 16. között, 117 esetben tártak fel valamilyen jogsértést, így a kifogásolási arány 65 százalékos volt a korábbi 76 százalékkal szemben.

Az ellenőrzésről készült összefoglaló jelentés szerint a bemutatók 53 százalékán történt tisztességtelennek minősülő kereskedelmi gyakorlat. A jogsértések halmozottan fordultak elő. Az előadásokon 201 olyan tájékoztatás hangzott el, amely alkalmas volt arra, hogy a jelenlévő hallgatóságot megtévessze az eladásra kínált termék tulajdonságai, egyéb jellemzői tekintetében.

A területi felügyelőségekhez 368 fogyasztói panaszbeadvány érkezett a témavizsgálat lezárásáig. Ezek közül kiemelkedően magas volt azoknak a bejelentéseknek a száma, amelyekben arról tájékoztatták a hatóságot, hogy az értékesítővel szemben nem tudták érvényesíteni elállási jogukat.

Pozitívumként értékelhető ugyanakkor, hogy agresszív kereskedelmi gyakorlatot nem tapasztaltak a felügyelőségek az árubemutatók ellenőrzésekor. Kedvezően értékelhető továbbá, hogy az árubemutatóra invitáló írásos dokumentumok 86 százalékánál a tájékoztatás megegyezett a termékbemutatón tapasztaltakkal.

Az ellenőrzés során kiderült az is, hogy az árubemutatókat szervező cégek újabb eszközökkel megnehezítik a hatóság részvételét a termékbemutatókon, illetve egyre kifinomultabb előadói technikákat - például burkolt utalásokat, fogalmak körülírását - alkalmaznak annak érdekében, hogy a megtévesztés látszatát elkerülve vegyék rá a jellemzően nyugdíjas korú hallgatóságot a vásárlásra.

jogsértések termékbemutató kereskedelem
Kapcsolódó cikkek