Cégvilág

Éger: „ebből baj lesz” - szavaznak az orvosok a kényszernyugdíjról

Online felmérést készít az orvosokat is érintő kényszernyugdíjazásról a Magyar Orvosi Kamara (MOK). Az online felület még egy napja sem él, de már ezres nagyságrendben keresték fel a doktorok.

Az óriási érdeklődés nem véletlen, ahogyan azt Szócska Miklós államtitkár bejelentette: idén mintegy 6500 egészségügyi dolgozónak kell eldönteni, hogy a után is megtartja-e állását. Az érintettek döntő hányada orvos, a jelenleg már nyugdíjkorúként alkalmazott 3036 egészségügyi dolgozó közül 1140-en.

Az orvosok hétfő estig válaszolhatnak a MOK honlapjának zárt online felületén azokra a kérdésekre, amelyekkel az érdekvédelmi szervezet azt igyekszik kideríteni: érinti-e már vagy hamarosan érinteni fogja-e őket a kormány döntése; tudják-e, mivel jár az számukra anyagilag, milyen adóügyi, munkaügyi következményei vannak; ismerik-e az azzal kapcsolatos kötelezettségeiket, az egyéni mentesség igénylésével kapcsolatos teendőiket.


Éger István, a kamara elnöke szerint mindezekben a kérdésekben azért szükséges ismerniük az orvosok véleményét, mert annak birtokában tudnak igazán széles körből merített, pontosabb és közvetlen információkra hivatkozva érvelni a döntéshozók felé.


Ez szerinte várhatóan annak ellenére elkerülhetetlen lesz, hogy Lázár János és Balog Zoltán miniszterek nyilatkozatai arra engednek következtetni: már a kormányban is érzik, hogy „ebből baj lesz”. A MOK bízik benne, hogy tekintettel az ágazatban tapasztalható súlyos létszámhiányra, az egészségügyben dolgozók generális mentességet kapnak végül a kényszernyugdíjazás alól.

Éger István kényszernyugdíj orvos egészségügy
Kapcsolódó cikkek