Cégvilág

Szeretik a magyarok a lakáslízinget

Ismeri a lakosság a lakáslízinget – derül ki az OTP Lakáslízing Zrt. friss online gyorsfelméréséből. A hazai lakáslízingpiac vezető szereplője 200 főt kérdezett meg; a válaszadók több mint 90 százaléka jelezte, hogy „hallott már” a lakáslízingről, 75 százalék pedig még pontosan definiálni is képes volt a finanszírozási megoldást. Jó hír az elmúlt években feszített körülmények között működő ágazat szempontjából az is, hogy a válaszadók szűk kétharmada nyitottnak mutatkozott a lakáslízing kipróbálása iránt.

Ismerik a magyarok a lakáslízinget mint finanszírozási megoldást – derül ki az OTP Lakáslízing legfrissebb, a január 14-i héten több mint 200 fő részvételével elkészített online gyorsfelmérésből. A válaszadók 93 százaléka jelezte, hogy „hallott már” a lakáslízingről, miközben azok aránya, akik egyáltalán nem találkoztak még a megoldással, az összes megkérdezettnek mindössze a 7 százalékát tette ki.

A megkérdezettek magas arányban adtak pontos definíciót a lakáslízingre, így 75 százalékuk tudta, hogy egy olyan finanszírozási formáról van szó, amely során jogi értelemben a futamidő végén száll át a vevőre az ingatlan tulajdonjoga, ám addig is élhet a tulajdonjog szinte valamennyi jellemzőjével. A válaszadók 11 százaléka ismeri ugyan a lakáslízinget, ám rosszul definiálta azt; ők úgy vélekedtek, hogy az ingatlan tulajdonjogához azonnal hozzájut a vásárló. Végezetül 7 százalék jelezte, hogy hallott már a megoldásról, ám nem tudja pontosan, mit takar.

A lakáslízing a 2000-es évek közepén került fel a hazai ingatlanfinanszírozási palettára a hitelt kiegészítő megoldásként. A válság kitörése nyomán a szektor azonban feszített körülmények közé került; ez jellemezte az elmúlt éveket is. Az OTP Lakáslízing friss felmérése ugyanakkor azt mutatja, hogy a finanszírozási forma ismertségét ez alapvetően nem kezdte ki.  „Örömmel fogadtuk a felmérés eredményét, hiszen világosan jelzi, hogy a magyarok fejében a lakáslízingnek helye van” – húzta alá Virág Attila, az OTP Lakáslízing vezérigazgatója.

Jó hír lehet a szektor számára az is, hogy a megkérdezettek szűk kétharmada nyitottnak mutatkozott a lakáslízing kipróbálása iránt. Igaz, 5 százalék jelezte csak, hogy ez a fajta nyitottság feltétel nélküli, 60 százaléknak további információra lenne szüksége. A megkérdezettek egynegyede volt elutasító; 25 százalék zárkózott el a lakáslízingtől. Tíz százalék úgy vélekedett, hogy bár van, akinek a finanszírozási forma kedvező lehet, de a számára nem optimális. 

 

„Mindenképpen pozitívumnak tartjuk, hogy a válaszadók háromnegyede nyitott a lakáslízingre. Az elmúlt évek feszített viszonyait figyelembe véve ez nagyon jó hír. Fontos jelzés ugyanakkor a szektor és az OTP Lakáslízing számára, hogy a megkérdezettek 60 százaléka egy esetleges döntéshez további információt igényel” – kommentálta a számokat Virág Attila. Az OTP Lakáslízing vezérigazgatója szerint ez – amellett, hogy felhívja a figyelmet a szektor szereplőinek információs felelősségére – óvatosságra kell, hogy intsen, hiszen mutatja, hogy a lakáslízing iránti nyitottságtól a finanszírozási megoldás tényleges igénybevételéig hosszú az út.

Világgazdaság Online-->

felmérés lakás lakáslízing lízing
Kapcsolódó cikkek