Cégvilág

Cél nélkül érkezik állásinterjúra a pályakezdők többsége

A műszaki területekre egyre több pályakezdő frissdiplomás kerülhet, a felsőoktatási keretszámok átalakításának hatására, bár a változtatás eredményei csak a következő 2-3 évben látszanak majd igazán a gazdálkodó szervezeteknél – véli a Wanhua-BorsodChem Zrt.

A cégnél lapunk kérdésére elmondták: az intézkedések egyik negatív hatása, hogy a mesterképzésben részt vevő hallgatók kötelező szakmai gyakorlatát az állam anyagilag nem támogatja, így e feladat a cégekre hárul.

Saját tapasztalataik alapján a Wanhua-BorsodChemnél úgy látják: a szakmai gyakorlatra érkezett hallgatók idegen nyelven főként írott és hallott szövegértési, valamint szövegalkotási feladatokban jeleskednek. A nyelv szóbeli, esetenként szakmai kérdésekben történő helyes használatát azonban fejleszteniük kell ahhoz, hogy multinacionális környezetben meg tudják állni a helyüket.

Nagyobb problémát jelent, hogy a pályakezdő fiatalok többsége konkrét életcél nélkül érkezik egy-egy állásinterjúra. Sok esetben a saját szakmájuk által kínált lehetőségekkel sincsenek tisztában – mondták el a cégnél kérdésünkre. Általában nagyon kevesen ismerik a munkaerő-piaci körülményeket és követelményeket, mint például a regionális fizetési és juttatási viszonyokat, a juttatási támogatási lehetőségeket, vagy azt, hogy milyenek a munkanélküliségi arányok, melyek a hiányszakmák, milyen a pályakezdők munkaerő-piaci helyzete. Pedig számos egyetemi állásbörze vagy szakmai fórum kínál különböző programokat ezzel kapcsolatban – tették hozzá. A cég szerint is a gazdálkodó szervezetek feladata, hogy különböző integrációs programokkal segítsék a fiatalok beilleszkedését az adott munkahelyi kultúrába.

A Wanhua-BorsodChem azt is elmondta: már évekkel ezelőtt kikerült az iskolarendszerű képzések közül a vegyianyag-gyártó képzés, amely a vállalat szakember-utánpótlásának bázisát jelentené. Jelenleg ezt a szakmát csak a Munkaügyi Központ és a Sajó-menti Szakképzés-szervezési Társulás együttműködésével évente megszervezett felnőtt átképzés keretében lehet elsajátítatni, a keretszám azonban szűkre szabott, évente legfeljebb húsz főt jelent ez. Így nem biztosított a folyamatos szakember-utánpótlás a cég szerint.

 A Wanhua-BorsodChem Zrt. évek óta lobbizik az OKJ ez irányú megváltoztatása érdekében, s ez az erőfeszítés, úgy tűnik, végre sikerrel jár – mondták el kérdésünkre. Tavaly összesen 175-en vehettek részt a vállalat egy éves gyakorlati programban, közülük 34-en felsőoktatási intézmények hallgatójaként. A jelentkezők száma várhatóan 2013-ban is hasonlóan alakul majd.
 

Borsodchem állásinterjú oktatás pályakezdő
Kapcsolódó cikkek