Az Új Széchenyi Terv egyik legnépszerűbb kiírásának bizonyult konstrukció felfüggesztését az NFÜ a beérkezett pályázatok nagy számával és a rendelkezésre álló forráskeret kimerülésével indokolta. Hasonló okokból a közép-magyarországi régióban már tavaly tavasszal felfüggesztették a kiírást.
A 2011 márciusában elindított program vidéki konstrukciójára eredetileg 15 milliárdos keretet különített el az NFÜ, amelynek keretét később folyamatosan emelték. A benyújtott támogatási igény jelenleg megközelíti a 60 milliárdot. 

A támogatási igényeket a program szerződött hitelközvetítőinél kell benyújtani, az egyik ilyen társaság, a BG Finance Zrt. vezérigazgatója, Moskovits Pál lapunknak elmondta: a központi régióra vonatkozó konstrukció tavaly tavaszi felfüggesztésekor tapasztaltak alapján arra számít, hogy az utolsó pillanatokban is jelentős lesz az érdeklődés a cégek részéről. Moskovits Pál kiemelte: társaságuknál még holnap is lehet értékbecslést igényelni ingatlanvásárlás esetén. A konstrukció népszerűségéhez ugyanis jelentős részben járult hozzájárult, hogy azt nem csak gép vagy más tárgyi eszköz beszerzésére, hanem irodacélú ingatlan megvásárlására is felhasználhatják a vállalkozások.

A BG Finance vezére elmondta: bízik benne, hogy az NFÜ minél hamarabb kiírja ismét a konstrukciót a vidéki régiók mellett a közép-magyarországiban is. A cégek körében a rugalmas felhasználási lehetőség mellett azért is igen népszerű a mikrohitel program, mert egyablakos ügyintézés keretében a pályázó mikrocég egyszerre igényelhet a piacinál kedvezőbb kamatozású, államilag támogatott forinthitelt maximum 20 millió forint értékben, illetve legfeljebb 10 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatást mindössze 10 százalékos önrész felmutatása mellett.