Cégvilág

Ingatlanpiaci befektetésként is sikeres a parkolás

Egyre több a fizetős parkoló a fővárosban, miközben az átlagos díjak az év elejétől több mint 9 százalékkal emelkedtek.

Az V. kerületi Fővárosi Közterületi Parkolási Társulás (FKPT) 2012-ben 5500 közterületi parkolóhelyet tartott nyilván a működési területén, melyekből közel 2 milliárd forint nettó parkolási bevétel származott - írja a BDO Magyarország elemzése.

A 2008-as évhez képest a tavaly elkönyvelt parkolási árbevétel 23,5 százalékkal magasabb volt, ráadásul kevesebb parkolóhelyre, a tulajdonosok felé utalt jövedelem közel 35 százalékkal növekedett. Bár az önkormányzati törvény alapján Fővárosi Közterületi Parkolási Társulás 2012. december 31-ével jogutód nélkül megszűnt, a parkolóhelyek az önkormányzatok üzemeltetésében továbbra is ellátják feladatukat.

A sikeres teljesítéshez hozzájárult, hogy a környező országok fővárosaihoz hasonlítva Budapest a parkolási díjak tekintetében dobogós helyet foglal el.

Ezen számok tükrében a belvárosi parkolás nem tűnik rossz üzletnek, különösen,  ha ingatlanpiaci befektetésként szemléljük. Ingatlanpiaci szegmensként tekintve a belvárosi közterületi parkolóhelyek stabil biztos jövedelmet termelnek mérsékelt kockázatok mellett, folyamatos értéktartást vagy növekedést biztosítva.

A belvárosi állomány befektetői szempontok szerint becsült értéke elérheti akár 15-20 milliárd forintos értéket is, négyzetméterre vetített értékben megközelítve vagy elérve ezzel egyes alsókategóriás lakások értékét. Túllépve a 5500 férőhelyes szűkebb belvároson, a Hungária körúton belül összesen még legalább 50-60 ezer parkolóhelyet számlálhatunk meg. Ha e budapesti parkolóhelyek értékét számszerűsíteni lehetne, egy nagyon figyelemreméltó összeget kapnánk.

 „Kérdés, hogy a jelenleg 2016-ra tervezett behajtási övezet kialakítása vajon mennyivel csökkenti a parkolási bevételeket és ezen keresztül az önkormányzatok vagyonát? Egyáltalán: vajon a behajtási övezet költségeinek tervezése során figyelembe vették-e a parkolási bevételek csökkenéséből adódó veszteséget?” – teszi hozzá Rábai György, a BDO ingatlan-tanácsadási üzletágának vezető partnere.

Budapest parkolás parkolódíj
Kapcsolódó cikkek