Cégvilág

Lezárták az 55 milliárdos ügyletet

A vártnál hamarabb vette át a TNK-BP vegyesvállalat ellenérzését az orosz Rosznyefty, amely az ügylet révén a világ legnagyobb, tőzsdén lévő olajtermelőjévé vált.

Az oroszországi Rosznyefty olajtársaság közölte, hogy lezárta az TNK-BP mgvárlását, ezzel létrejött a világ legnagyobb temelésű, tőzsdén jegyzet olajcége. Az eladó a BP volt és az orosz AAR társulás volt.

Az állami többségi ellenőrzésű Rosznyeft termelése az ügylet után évi 4,6 millió hordó olajegyenérték lesz. A megvásárlás lezárását ez év első felére tervezték, ám gyorsabban haladtak a vártnál. A múlt hónapban még arról értesült a hírről most beszámoló The Moscow Times, hogy a vevő április 1-jén veszi át az irányítást szerzeménye felett. A BP már 20 éve van jelen befektetéseivel Oroszországban, az TNK-BP-n keresztül pedig tíz éve a legnagyobb oroszországi külföldi befektető.

A vegyesvállalat kivásárlása révén 50 százalék fölé nőtt az orosz állam ellenőrzése az oroszországi olajiparban. Elemzők és egyes, nem állami cégek vezetői ezt már sokallják, mert szerintük az állami túlsúly korlátozza a versenyt és a termlés növelését.

A Rosznyefty közölte, hogy a TNK-BP 50 százalékért 27,73 milliárd dollárt fizet a négy, szovjet időkben született orosz milliárdos által ellenőrzött AAR konzorciumnak. A vegyesvállalat másik feléért 16,65 milliárd dollárt utal a BP-nek, és átad neki 12,84 százaléknyit a saját részvényeiből. A megállapodás szerint a BP ezen felül további 5,66 százalékot is vett a Rosznyeftyben, amelyben így 19,75 százalékra nőtt a tulajdoni hányada.

Rosznyefty TNK-BP
Kapcsolódó cikkek