Cégvilág

Nem volt választás: százmilliókat fizethet a Microsoft

561 millió eurós bírságot rótt ki a Microsoftra az Európai Bizottság, mert a szoftvergyártó nem tette lehetővé a Windows felhasználók számára, hogy több böngésző közül választhassanak.

A Microsoft és az Európai Bizottság még 2009-ben egyezett meg arról, hogy az amerikai cég a Windows operációs rendszeren belül megjelenít egy ablakot, ahol a felhasználók szabadon kiválaszthatják, hogy melyik webböngészőt szeretnék használni. Az évekkel ezelőtti megállapodást valószínűleg az ösztönözte a szoftvergyártó részéről, hogy elkerülje a jelentős bírságot, azonban egy 2012-es vizsgálat szerint nem teljesítette maradéktalanul ezt a vállalását.

A társaság technikai okokkal indokolta, hogy miért késlekedett a választási lehetőséget kínáló ablak beépítésével a Windows-ba. Az EB azonban nem fogadta el ezt a magyarázatot és súlyos, 561 millió eurós bírságot szabott ki a cégre. Az Európai Bizottság közleménye szerint első alkalommal fordult elő, hogy az EB közleménye szerint ez az első alkalom, hogy azért kell megbírságolniuk egy vállalatot, mert nem tartotta be a megállapodást.

bírság Microsoft
Kapcsolódó cikkek