Cégvilág

Itt az áttörés: Az okostelefonok megelőzték a hagyományosakat

Az idei első negyedévben haladta meg első alkalommal az okostelefon értékesítések száma a hagyományos mobiltelefonokét a világon - írja az amerikai International Data Corporation (IDC) számítástechnikai és távközlési piackutató vállalat negyedéves rendszeres felmérése.

A szezonális okokból hagyományosan gyenge értékesítési adatokkal mutató első negyedévben az idén 4 százalékkal nőttek a mobiltelefon eladások a 2012 első negyedévihez képest.

Az idei első negyedévben 418,6 millió mobiltelefon kelt el a világpiacon, szemben az egy évvel korábbi 402,4 millióval és a tavalyi negyedik negyedévi 483,2 millióval.

Az első negyedévi eladásokban 216,2 milliót tett ki az okostelefonok értékesítési darabszáma, 51,6 százalékát az összesnek. Az okostelefonok eladásai az idei első negyedévben haladták meg első alkalommal a hagyományos mobiltelefonokét.

Az idei első negyedévi okostelefon értékesítések 41,6 százalékkal múlták felül a 2012 első negyedévi 152,7 milliót, de 5,1 százalékkal maradtak el a negyedik negyedévi 227,8 milliótól.

"Az okostelefonok térnyerése mellett az iparág másik alapvető trendje a kínai vállalatok előretörése a gyártók rangsorában" - emelte ki Ramon Llamas, az IDC mobiltelefon kutatási részlegének vezetője. "Az egy évvel ezelőtti helyzethez képest, amikor még megszokott dolognak számított az egykori piacvezetőket, a Nokia és BlackBerry (RIM) cégeket, valamint a kínai ZTE vállalatokat az első öt között látni, mostanra olyan nevek is feltűntek a listán, mint a Huawei, a Coolpad és a Lenovo" - mondta.

RIM okostelefon Nokia Huawei ZTE telefon
Kapcsolódó cikkek