Kína került a G-20-as lista élére abban a sorrendben, amelyet a megújuló alapú energiatermelésre 2012-ben költött összeg alapján állított össze a The Pew Charitable Trusts.

Az 50 milliárd eurós összeg 20 százalékkal nagyobb a 2011-esnél, és a 30 százaléka annak, amit a G-20 országai együtt fordítottak a területre. Egy másik mérce alapján Ázsia és Óceánia is büszke lehet: a térség tiszta energia projektjei együtt 101 milliárd dollárnyi tőkét vonzottak, a globális zöld-költések 42 százalékát.

Kínában tavaly először voltak nagyobbak a napenergia-hasznosító beruházások a szélenergiásoknál: az előbbi területen 31,2 milliárd dollárt költöttek el, az utóbbin 27,2 milliárdot. A Pew várakozásai szerint ez a trend fenn is marad Kína ambiciózus napenergia tervei miatt.

A világ tisztaenergia beruházásai tavaly 11 százalékkal 269 milliárd dollárra estek, a költések súlypontja pedig nyugatról keletre tolódott. Összesen 88 gigawattnyi zöldkapacitást helyeztek üzembe, ebből 48,6 gigawatt volt a szélerőmű, és 31 gigawatt a napelem, illetve más megújuló megoldások.