Cégvilág

Megígérték nekik, mégsem dolgozhatnak a nyugdíjas orvosok

Hiába írt mentességi kérelmet, az ígéretekkel ellentétben mégsem dolgozhat tovább minden nyugdíjas korú egészségügyi dolgozó – értesült a Világgazdaság.

Súlyos működési gondokkal kell szembenéznie az Országos Onkológiai Intézetnek, ha tényleg csak 2 nyugdíjas korú munkatársát tarthatja meg a kényszernyugdíj alól mentesség kért 152 dolgozója közül.

Az intézet konkrétan ezt az értesítést kapta tegnap este a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézettől (Gyemszi). És bár a levélen – ahogy az összes többi érintett intézménynek megküldött értesítésen – az egészségügyi államtitkár aláírása szerepelt, úgy tudjuk, Szócska Miklós maga is tévesnek minősítette az abban foglaltakat.

Az Egészségügyi Államtitkárság érdeklődésünkre nem cáfolta, hogy több intézménybe is megérkezett a mentességi kérelmekre adott válasz. Az Egészségügyi Államtitkárság "megkezdte a továbbfoglalkoztatási kérelmekkel kapcsolatos kiértesítéseket", ezért a számokat érintő sajtóértesülések még nem tekinthetők véglegesnek - közölték.
 

Az Országos Onkológiai Intézet esete kirívó lenne, még akkor is, ha úgy tudjuk: sehol sem részesült pozitív elbírálásban az összes továbbfoglalkoztatási kérelem. Holott az államtitkárság kabinetfőnöke, Beneda Attila a kormany.hu-ra feltett videó-üzenetben hangsúlyozta: mindenki kérjen mentességet, mert Magyarország egészségügyi ellátórendszerében minden munkavállalóra szükség van, fontos, hogy „egyetlenegy munkavállalót se veszítsünk el”.


Ehhez képest - annak ellenére, hogy az intézményvezetőkkel meg is indokoltatták, miért van szükség az adott munkatársra – még sincs mindenkire szükség. Egyelőre nem tudni, hogy végül is ki(k) és milyen szempontok alapján döntöttek arról, hogy melyik orvos, ápoló, titkárnő vagy műszaki munkatárs dolgozhat tovább. A VG értesülései szerint van olyan fővárosi kórház, ahol a kérelmek 80 százalékára, olyan megyei kórház, ahol 50 százalékára rábólintottak, de olyan intézmény is, ahol csak a nyugdíjas és maradni kívánó dolgozók egyharmadát tarthatják mindössze meg.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának legutóbbi tájékoztatása szerint az egészségügyből összesen 1910 továbbfoglalkoztatási kérelem érkezett. Ez azt jelenti, hogy az érintett 6500 egészségügyi dolgozó kétharmada eleve inkább a nyugdíjat választotta. Ha valóban nem kap mentességet minden kérelmező, azok közül is sokan nyugdíjba kényszerülnek, akik még dolgoztak volna, és a létszámhiány tovább súlyosbodik az egészségügyben.

Még a döntést követően is olyan nyilatkozatok hangzottak el, hogy az egészségügyiekkel valamilyen módon kivételezni kell. Balog Zoltán miniszter januárban azt nyilatkozta: „folyamatban van az előkészítése, és februárban meg is születik az a kormányrendelet, amely alapján mentesülhetnek a kötelező nyugdíjazás alól az érintett orvosok és szakápolók”. A tárcavezető hangsúlyozta, az egészségügyben nem lehetnek létszámgondok, így ez alapján fogják megtenni javaslataikat a kormánynak. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár szinte ezzel egy időben úgy nyilatkozott: Magyarországon ma az a realitás, hogy az orvostársadalom mentesüljön a kötelező nyugdíjazás alól. Szerinte bizonyos orvosi szakmákban ez automatikus lesz.

-->

kérelem kényszernyugdíj egészségügy Szócska Miklós mentesség
Kapcsolódó cikkek