Cégvilág

Vége a made in china korszakának?

Könnyen lehet, hogy az egyre kevésbé olcsó ázsiai munkaerő vonzerejét felülírja az egyre alacsonyabb amerikai gázszámla - állítja Bill Clinton egykori tanácsadója. Az Egyesült Államok gazdaságának növekedési szerkezete változóban van. A pénzügyi válság előtt húzóágazatnak tekintett pénzügyi szolgáltatások és az ingatlanfejlesztés kifulladt, az újjáéledni látszó növekedés forrása pedig nem várt módon a feldolgozóipar.

Az Egyesült Államok azon kevés fejlett ország közé tartozik, amely virágzó feldolgozóiparral büszkélkedhet. Az ágazat kibocsátása a legfrissebb adatok szerint már 1,9 trillió dollár, ami az amerikai 12 százalékát adja. Ha ez önmagában egy országot jelképezne, az a 11. legnagyobb gazdaság lenne a világon. „A növekedés katalizátora az energiaszektorban zajló forradalom” – jelentett ki Robert Wescott, Bill Clinton egykori gazdasági tanácsadója a Pioneer Investments elemzésében.

A palagáz kitermelés növekedése Észak-Amerikában gyors lökést ad az iparnak az Államokban, hiszen a gáz ára energia egységenként (BTU) ma már 3-és 4 dollár között mozog, ami kevesebb mint egyharmada a 2008-ban regisztrált árcsúcsnak. Az olcsó gázra alapozva máris 90 milliárd dollár értékű vegyipari beruházást jelentettek be a vállatok az Egyesült Államokban és 5 zöldmezős acélgyár épül az országban.

Beszédes adat, hogy miközben a kétezres évek közepén egy Amerikában gyártott autó importhányada még 45 százalék volt, addig ez az arány mára 38 százalékra csökkent, és a következő évek fejlesztései nyomán akár 30 százalék alá is eshet. A folyamat vesztese egyértelműen Ázsia lehet, hiszen az elmúlt évtizedekben az amerikai márkák fő kitelepülési célpontja volt, ám a jelek szerint az egyre kevésbé olcsó munkaerő vonzerejét felülmúlhatja az egyre alacsonyabb energiaár csábító hatása.

Mindez nemcsak az iparszerkezetet, de az USA külkereskedelmi egyenlegét is átalakíthatja – állapítja meg a Pioneer elemzése. Az USA az elmúlt 10 évben fenntarthatatlan növekedési pályára állt, a gyártást alacsony költségű külső telephelyekre szervezték ki a gyártók, miközben a háztartások fogyasztása az olcsó hitelek eredményeként lankadatlanul növekedett. Mindezek eredményeként az USA külkereskedelmi egyenlege a válság előtti időkben már 6 százalékos mínuszt mutatott, azóta viszont – részben persze a lakossági fogyasztás visszaesése miatt is – megfeleződött.
A csökkenő energiaárak azonban önmagukban nem lettek volna elégségesek ahhoz, hogy ez a fordulat ilyen gyorsan bekövetkezzen.

Ehhez számos egyéb körülményre volt szükség, köztük a nyitott gazdaságirányításra, remek egyetemekre, innovatív szellemre, egyszóval mindazokra a képességekre, amelyek képesek egy fedél alá hozni a tudományt és a tőkét. „Ez az, amiben az Egyesült Államok verhetetlen, és ez az, ami miatt az Egyesült Államok a következő 5-10 évben ismét a világ egyik legjobban növekvő gazdaságává válhat” – állapította meg Robert Wescott.

pioneer USA feldolgozóipar
Kapcsolódó cikkek