Nem hagyományos árképzés alakult ki a hazai szabályozásban - erre példa a 10 százalékos rezsicsökkentés – amit eléggé nehezen lehet összefüggésbe hozni a hagyományos közgazdasági megfontolásokkal.

Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató ügyvezető igazgatója egyúttal arra is rámutatott a Világgazdaság energiakonferenciáján, hogy minden különösebb politikai beavatkozás nélkül a hazai üzemanyagok ára is esett az elmúlt három hónapban 10 százalékkal.

Az energia áráról tartott előadásának egyik fő témája az volt, hogy miért olyan magasak a hazai energiaköltségek. Mint rámutatott, nem szabad figyelmen kívül hagyni a dollár/forint árfolyam alakulását, vagyis azt, hogy a kis jövedelműeknek nem azért olyan drága az energia, mert magas az energiahordozó ára, hanem, mert gyenge az ország gazdasági teljesítőképessége. Ráadásul romlott külkereskedelmi cserearányunk is, így kisebb tere maradt annak is, hogy nagyobb exporttal ellensúlyozzuk az árfolyamok kedvezőtlen hatását.

Ám ezzel együtt sem állja meg a helyét Hegedűs Miklós szerint, hogy a magas hazai lakossági terhek oka az orosz földgáz magas ára. Mint kijelentette, a hazai lakossági áram- és gázárak nem magasabbak az uniós átlagnál, és az sem igaz, hogy a lakossági eladásokból származó extraprofitból gazdagszanak a szolgáltatók.

A rezsinek azonban valóban csökkennie kellett, hiszen a gázár-támogatás kivezetése egyes számítások szerint bizonyos háztartásokban megkétszerezte az gázszámlát. Az átlag alatti jövedelműeknél a háztartás költségein belül az energiaára költött pénz aránya elérheti a 30 százalékot is. Korábban is hatósági ár volt a magyarországi lakossági energiaszolgáltatásban, de abban érvényesültek a piaci folyamatok hatásai is, az indokolatlan áremelést pedig nem tette lehetővé a szabályozás. A most érvényes árképzés mellett azonban megfordult a helyzet. Egy szolgáltatónak már kísérlete sem lehet arra, árképzésekor a piaci folyamatokra hivatkozhasson. „Nem a hatósági árral van a gond, hanem azzal, hogy a hazai hatósági energiaárnak nincs meg a megfelelő kapcsolata a piaci folyamatokkal” – jelentette ki Hegedűs Miklós.