Cégvilág

Semjén megmondja, mi számít offshore cégnek

Semjén Zsolt szerint sem offshore az a Kajmán-szigeteken bejegyezett Hungary State Special Debt Fund nevű cég, amelyet Rogán Antal a Fidesz frakcióvezetője arra javasol, hogy a Kínai Népköztársaság és a Vietnámi Szocialista Köztársaság állampolgárainak kérvényeit elbírálja a letelepedési kötvények kapcsán.

Offshore cégnek az tekinthető, amely nem fedi fel tulajdonosait, a Hungary State Special Debt Fund tulajdonosai azonban felfedték magukat – közölte egy írásbeli kérdésre válaszolva Semjén Zsolt. A miniszterelnök-helyettes arra emlékeztetett, hogy a fő tulajdonos a több milliárd dolláros forgalmat bonyolító kínai Wanhua cég vezetője, Simon Mu, a kínai-magyar kapcsolatok elkötelezett építője, hiszen a Wanhua tulajdonában áll a legnagyobb kínai-magyar közös tulajdonú vállalat, a BorsodChem is. A kérelemben szereplő cég további tulajdonosainak neve is nyilvános. „Ezek pedig Boros Attila, Dr. Lian Wang (korábban a Deutsche Bank és a Morgan Stanley munkatársa), Jonathan Chan és Dr. Wenqing Wu az üzleti életben ismert nevek, tapasztalatuk és feddhetetlenségük megkérdőjelezhetetlen" – hangoztatta Semjén.

A kormányfő-helyettes arra emlékeztetett, hogy az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottsága a bevándorlási program kapcsán csak és kizárólag olyan cégeket hagy jóvá, amelyek feltárják valódi tulajdonosaikat. Ez a kitétel szerepel a bizottság által meghatározott szempontrendszerben is, amely többek között előírja, hogy a kérelmezőnek a tulajdonosok kilétének felfedése mellett igazolnia kell azt is, hogy a vállalkozás valóban létezik, és igazolnia kell a képviselők személyét. Semjén azt is hangsúlyozta, hogy „azon cégek, amelyek kérelmét az elmúlt hónapokban a bizottság elfogadta, nem pénzt visznek el az országból, mint ahogy az az MSZP kormányzása alatt bevett gyakorlat volt, hanem pénzt hoznak". Ennek ismeretében a kormány pedig pozitívan vélekedik a bizottság tevékenységéről, amelynek eredményeként a jogszabályi keretek betartásával egyre több ország állampolgára számára válik lehetővé a letelepedési államkötvény intézményének igénybe vétele.

Semjént a független Oláh Lajos kérdezte írásban arról, hogy a kabinetnek mi a véleménye arról, hogy Rogán egy Kajmán-szigeteki céget javasol, hogy a Kínai Népköztársaság és a Vietnámi Szocialista Köztársaság állampolgárainak kérelmét elbírálja?” A Demokratikus Koalíció politikusa korábban már hasonló kérdést tett fel a kormányfőnek, akkor is azt a választ kapta, hogy az cég nem minősül offshore-nak, amelyik felfedi kilétét. Oláh szerint minimum elvárás lenne, hogy egy ilyen jelentős ügyletet lebonyolító cég esetében, hogy ismert legyen a tulajdonosi köre. Szerinte azonban az offshore cégek egyik meghatározó ismérve, hogy a külföldön végzett tevékenységükből származó jövedelmük adómentes vagy a bejegyzésük szerinti országban meghatározott adót vagy valamilyen adónak megfelelő éves összeget kötelesek fizetni, ami az offshore cégek támadói szerint, nem egyeztethető össze a tisztességes adófizetői magatartással.

offshore Semjén
Kapcsolódó cikkek