Január 1-től nem lesz kötelező fizikai allokáció a megújuló alapú villamos energia átvételi rendszerében. Ekkortól az átvételre kötelezett villamos energia kereskedőnek nem kell a teljes mennyiséget átvennie, csak egy zsinór mennyiséget, az afölötti hányadot pedig a HUPX-en adja el a Mavir, jelentette be Tóth Tamás, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) főosztályvezetője a Világgazdaság energiakonferenciáján.

Az új modellben könnyebbség lesz a termelőnek, hogy az eddigi egy hónap helyett csak egy nappal kell előre jeleznie az átadandó villamos energia mennyiségét. Még jobban jár a Mavir: évente 5-6 milliárd forint takaríthat meg azzal, hogy ekkortól kevesebb kiegyenlítő villamos energiát kell vásárolnia.

A szakember a rendezvényen ismertette a MEKH előtt álló uniós és hazai kihívásokat. At előbbiek elsősorban a klímavédelmi elvárásokhoz és az egységes európai energiapiac kialakításához kapcsolódtak. Az utóbbaik - az eddigi alapfeladatok, az ellátásbiztonság és a fogyasztók védelme mellett - a hivatalra testált új teendők ellátása. Ismert, hogy a közelmúltban a víziközmű-, a távhő- és a hulladékpiac szabályozásával bővült a hivatal feladatköre. Emiatt meg kellett erősíteni a hivatalt, amelynek felépítése, feladat- és jogköre is megváltozott.