Cégvilág

Egymillió hektárt is öntözhetnénk

Egységes, az öntözés elterjedését szolgáló cselekvésterv szükséges Vancsura József szerint. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke úgy véli, az elhatározás következetes végigvitelével akár egymillió hektárt is öntözhetne Magyarország.

Különböző szabályozások összehangolására lenne szükség a hazai mezőgazdaság öntözöttségének fokozására Vancsura József szerint. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke a vg.hu-nak kijelentette: „A földtörvény, egy vízgazdálkodást szabályozó törvény, az üzemszabályozási törvény és más jogszabályok összehangolására lenne szükség ahhoz, hogy a víz stratégiai kezelése megfelelő legyen.” Vancsura szerint a hatékony vízgazdálkodás elképzelhetetlen folyószabályozás és vízlépcsők építése nélkül. A Paksi Atomerőmű bővítése szintén alkalmat adhatna vízszabályozási beruházások megvalósítására, és a Dunát érintő programok mentén is mód nyílik a cselekvésre – tette hozzá.

Az elnök szerint összehangolt tervezés, kormányokon átívelő vízstratégia kellene. „Magyarországon arra kellene törekedni, hogy hogy minden évben nagy mennyiségben, biztonságosan és jó minőségben meg tudjanak termelni a mezőgazdasági szereplők egy árualapot, amellyel az exportpiacokon sikerrel jelenhetnének meg. A világ élelmezése egyre nagyobb feladat, és egyre több exportlehetőséget kínál. Az öntözéssel jelentősen növelhető a gazdálkodás eredményessége, és egyben biztonsága is. Magyarországon egymillió hektár öntözését is meg lehetne célozni” – vélekedett Vancsura József.

Vancsura öntözés GOSZ
Kapcsolódó cikkek