Cégvilág

Ételallergia, az alattomos bajkeverő

Már egy vérvizsgálattal kimutatható és gyógyszer nélkül gyógyítható az ételintolerancia, mégis kevesen gondolják, hogy panaszaik mögött ez húzódhat meg. Pedig, miként az ételallergia, ez is egyre többeket érint

Az felnőttek nagyjából 1, a gyermekek 7 százaléka allergiás valamilyen élelmiszerre, ami azt jelenti, hogy bármilyen kis mennyiséget fogyaszt is el, mondjuk a dióból, mogyoróból, eperből, az azonnal heves reakciókat vált ki nála. Az ételallergia az immunrendszer túlzott reakciója, az ételintolerancia inkább az emésztőrendszer jelzése – mondja a Magyar Preventív Gasztroenterológiai Társaság (MAPPET) vezetőségi tagja.

Novák János, a gyulai Pándy Kálmán Kórház III. számú belgyógyászatának osztályvezető főorvosa rámutat: az ételintolerancia gyakoribb is, szinte nincs olyan ember, akinek a szervezete élete során legalább egyszer ne tolerálna rosszul valamely elfogyasztott élelmiszert. A szakember szerint az alapanyagok vegyszeres és egyéb kezelése, a tartósítók és ízfokozók biztosan szerepet játszanak abban, hogy az utóbbi években-évtizedekben mind többek lesznek érzékenyek bizonyos élelmiszerekre.

Az ételintolerancia lényege, hogy egyes ételek egyes emberek emésztőrendszerében nem kívánt reakciókat váltanak ki, mert a szervezet ellenanyagokat termel. Az ételintolerancia alattomos betegség: a tünetek erőssége függ az elfogyasztott ételtípus mennyiségétől is, a panaszok pedig csak órákkal vagy egy-két nappal később alakulnak ki. Ezért nehéz a mindennapokban az ok-okozati összefüggést felismerni. Különösen, hogy a panaszok megjelenéséig akár többször is ehetünk, sokszor nem is gondolunk arra, hogy az adott tünetek hátterében valamelyik alapanyag állhat. Gyomor- és bélpanaszokon túl sok más problémát is okozhat, a fejfájástól a hajhulláson át a bőrtünetekig. Sok olyan panasz létezik, amely mögött nincs szervi elváltozás, de megkeseríti az ember életét: puffadás, székelési gondok, hasmenés vagy székrekedés, gyomorfájdalom vagy épp hajhullás, pattanásos bőr, gyerekeknél koncentrációhiány, étvágytalanság is lehet a jelzője annak, ha valaki ebben szenved. Pedig egy vérvizsgálattal kimutatható, és gyógyszer nélkül orvosolható is a betegség – húzza alá Novák János.

Akinek nem szűnő emésztési problémái vannak vagy gyanú merül fel, hogy más jellegű panaszai mögött valamely élelmiszerrel szembeni érzékenység állhat, először mindenképp azt kell kivizsgálni, nincs-e valamilyen szervi betegség vagy elváltozás, esetleg allergia a háttérben. Csak ezután következhet az ételintolerancia felderítése, vagyis a vérvizsgálat. Ennek során egy több mint kétszáz elemből (gabonák, zöldségek, gyümölcsök, húsok, fűszerek) álló lista készül, feltüntetve az egyes ételtípusokra adott ellenanyag-reakciót, és ez a lajstrom szolgál útmutatóul a személyre szabott diéta összeállításához.

A MAPPET által készített, több száz hazai ételintolerancia vizsgálat tapasztalatát összefoglaló beszámoló tanúsága szerint a tej-és tojásfehérje, a tojássárgája, egyes gabonafélék és olajos magvak okoznak a leggyakrabban emésztési vagy más jellegű panaszokat. De egyedi esetek is előfordulnak, hogy olyan fűszerek (például a fahéj) váltanak ki gyötrő emésztési gondokat, amelyekre sosem gondoltunk volna.

Ha valamely élelmiszerrel szembeni beigazolódik az intolerancia, a páciensnek azt javasolják, hogy iktassa ki a „bűnöst” az étrendjéből. A kezelés nem igényel gyógyszert. Diétával egy-két hónap leforgása alatt elmúlhatnak az akár évek óta fennálló gyötrő panaszok is – hangsúlyozza a főorvos. Hozzáteszi: a beteg-együttműködés itt az átlagosnál is nehezebb, de eredmény csak akkor érhető el, ha a beteg betartja a játékszabályokat, akkor viszont nagyon gyorsan megszűnhetnek akár évek óta tartó panaszok is. Erőt adhat a betegeknek ezen felül az is, hogy az érzékenységet okozó élelmiszerről nem szükséges örök időkre lemondani (mint az allergiásoknak), mert egy idő után ugyan kisebb dózisban, de ismét lehet fogyasztani a korábban bajt okoztó ételeket.

Még a kutyák sem bírnak mindent

Ahogy az emberek, a házi kedvencek is lehetnek érzékenyek vagy akár allergiások is egyes élelmiszerekre. A kutyáknál a leggyakoribb tünet a vakaródzás, a szőrhullás, a gyomorprobléma és a hasmenés. De gondolni kell ételintoleranciára – allergiára akkor is, ha az állat fogyni kezd, gyengébb, esetleg hiperaktívvá vagy agresszívvá válik. A leggyakoribb allergiát kiváltó ételek a kutyák esetében a marhahús, a tejtermékek, a gabona, valamint a zöldség. Az állatorvos kizárásos diétával tudja eldönteni, mi okozhatja a bajt. Ha a kutyának speciális diétát írnak elő, a diétát az ő esetében is szigorúan be kell tartani, mert ahogy az emberek, úgy az állatok esetében sincs más megoldás erre a problémára.






• gyomorégés • felfújódás • hasmenés

• fejfájás • idegesség, ingerlékenység

Az ételallergia

leggyakoribb tünetei:

• kiütés • hányinger • gyomorfájdalom

• hasmenés • viszketés • nehézlégzés

• mellkasi fájdalom • légutak duzzanata

• anafilaxiás sokk (életveszélyes túlérzékenységi reakció) Amire érdemes figyelni A leggyakoribb allergiát okozó ételek: a tej, a tojás, a paradicsom, az eper, a mogyoró, a kagyló, a halak és a szója-ételek. Ételintoleranciát sok esetben valamely élelmiszer-alkotóelemet lebontó enzim hiánya okozza. Ilyen a laktóz-, a glutén vagy a lisztérzékenység. A lebontatlan anyagot legtöbbször a vastagbélben élő normális bélflóra baktériumai bontják le. Ez pedig gáztermelődéshez, elégtelen folyadékfelszíváshoz, hasmenéshez, felfúvódáshoz vezet.

Gyakran az ételekben lévő adalékanyagokat nem tolerálja a bélrendszerünk. Ezek lehetnek glutamátok, színezékanyagok, tartósítószerek, stb. A szulfitokra és a szalicilátokra szintén sokak érzékenyek. Szulfitok találhatóak a vörösborban, szalicilátok sok gyümölcsben, zöldségen, mogyoróban, kávéban, gyümölcslevekben, sörben, borban.-->

Kapcsolódó cikkek