Cégvilág

Ötmilliárdba kerül a Varga-csomag a Magyar Telekomnak, szakad az árfolyam

A bejelentés után a történelmi mélypont közelébe esett a távközlési cég részvényének az árfolyama.

Miután a Parlament elfogadta a távközlési adóról szóló törvény módosításait, a Magyar Telekom a Budapesti Értéktőzsde honlapján azonnal profitra vonatkozó figyelmeztetést tett közzé. A cég ebben leírja: a korábban közzétett célkitűzésénél nagyobb mértékű EBITDA-csökkenést vár.

A cég frissített becsléseik alapján, amelyek egyaránt figyelembe veszik a fenti módosítást valamint az idén eddig tapasztalt használati szokásokat, a Magyar Telekomot terhelő távközlési várható összege 2013-ban a korábban bejelentett 20 milliárd forintnál magasabb, 25 milliárd forint körül várható. 2014-ben a távközlési adó becsült összege 28 milliárd forint körül alakul előzetes becsléseink és a jelenlegi törvényszöveg alapján.

A magasabb távközlési adó, valamint a nyereségességre szintén kedvezőtlenül ható romló macedóniai piaci körülmények miatt arra számítunk, hogy az EBITDA nagyjából 9-12 százalékkal csökken 2013-ban 2012-höz képest, szemben az év elején prognosztizált 4-7 százalékos csökkenéssel. A szinten tartást előrevetítő bevételi, és 5százaléko CAPEX-csökkentési célkitűzés a távközlési cégnél változatlan marad.

A távközlési cég tavalyi éves jelentése szerint a társaságnál legfontosabb üzemi eredmény-mutatóként számon tartott EBITDA 194,8 milliárd forintot tett ki, vagyis az idén csak 172-177 milliárd forintot vár már az új teher után a társaság. A bejelentés után a távközlési cég árfolyama a tőzsdén azonnal beszakadt, a napi minimum 318 forint volt, ez mindössze három forinttal magasabb a történelmi mélypontnál. Később valamelyest emelkedett az árfolyam, de továbbra is több mint 1 százalékos mínuszban áll a

A pontosan egy éve bevezetett adó jelenlegi mértéke jelenleg még percenként 2 forint, és SMS/MMS-enként 2 forint, az összeget magánszemély előfizetőknél hívószámonként havi 700 forintban, egyéb előfizetőknél hívószámonként havi 2500 forintban maximálták. A törvénymódosítás értelmében augusztustól a percenkénti és üzenetenkénti adóteher 3 forintra emelkedik, a nem magánszemély előfizetőknél a maximális adót havonta 5 ezer forintra nő.

különadó Magyar Telekom telefonadó Varga távközlés
Kapcsolódó cikkek