Már nem Oroszország az EU legnagyobb gázellátója, hanem Norvégia. Az orosz Gazprom európai kivitele ugyanis 10 százalékkal esett 2012-ben a magas gázárak és amiatt, hogy a földrészen vonzóbb volt az olcsóbb amerikai szénből előállítani a villamos energiát a BP legújabb elemzése szerint.

„Európában átlagosan 45 százalékkal olcsóbb a szén-, mint a gázalapú ármtermelés” – jelentette ki a társaság vezető közgazdásza, Christof  Rühl a jelentés ismertetésekor. Ez az oka annak, hogy a földrész nem nagyon versenyez a cseppfolyós gázhoz (LNG) hozzáférésért, s hogy a gáz e formájából tavaly negyedével kevesebbet vásárolt, mint egy évvel korábban. Oroszországtól azért importált 10 százalékkal kevesebbet, mert az orosz gáz árát továbbra is az olajéhoz kötik, szemben a norvégiaival, amelyből viszont 12 százalékkal több jutott Európába 2012-ben, mint 2011-ben.

Alekszander Medvegyev, a Gazprom vezérigazgatója június 24-én egy kör e-mailben reagált a Financial Times azon cikkére, amely szerint az orosz gáz monopolhelyzete hanyatlik, európai piacaiból pedig veszít. „A Gazprom épp a közelmúltban számolhatott be rekordszállításokról: napi 466 millió köbméter juttattunk Európába, ezzel maximálisan kihasználtuk a vezetékek kapacitását” – írja. A Gazprom 2012-ben hatalmas, 38 milliárd dolláros nyereséget ért el, mégpedig gazdasáfgi szempontból eléggé kihívásos időkben. Ez aligha lenne a hanyatlás jele” – idézi az euractiv.com.

Oroszország, amely csökkenő részaránya mellett is kulcsfontosságú európai gázellátó, erősen dolgozik piacai diverzifikálásán, főként a virágzó, ázsiai és Csendes-óceáni térségekben. Az ország gázkivitelének tavaly már a hét százaléka ezekbe az országokba érkezett, teljes egészében cseppfolyós formában, a Szahalin-II. projekt gázát exportálva, erről a The Moscow Times számolt be. A mennyiség számottevőne megnőhet, miután a Gazprom átadja a vlagyivosztoki, a Novatek pedig a Jamal-félszigeti LNG terminált. A beruházások révén Oroszország LNG kapacitása a mostani, évi 10 millió tonnáról mintegy 45 millió tonnára emelkedik, ami a 2012-es, globális LNG piac 18 százalékát jelenti.
A világ gázigénye tavaly 2,2 százalékkal bővült, jobban, mint egy évvel korábban, de a sokéves átlagnál kevésbé. a BP jelentése szerint a növekedést elsősorban a nagyobb amerikai felhasználás okozta. Az EU-ban és a szovjet utódállamokban mutatták ki a legnagyobb regionális gázkereslet-csökkenéseket.