Cégvilág

Varga: nem tervezik a plázastop feloldását

Varga Mihálynak nincs ismerete arról, hogy a plázastopot feloldva külföldi tulajdonú élelmiszer-kereskedelmi multicégeknek engedélyeznének beruházást.

Változik-e a plázastop? – tette fel a kormányzatnak írásbeli kérdését Veres János. Az MSZP-s képviselő az iránt érdeklődött, hogy a kormánya tervezi-e a kiskereskedelmet hátrányosan érintő trafikdöntés után a magyar kiskereskedőket még azzal is sújtani, hogy a plázastopot feloldva külföldi tulajdonú élelmiszer-kereskedelmi multicégeknek engedélyez beruházást? Azt firtatta, hogy kívánja-e a kabinet a plázastopot az élelmiszer-kereskedelem vonatkozásában feloldani?

A kérdésekből kiolvasható feltételezésekről nincsenek ismereteim – közölte Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter arra emlékeztetett, hogy a plázastopot 2012. január elsejétől 2014 december 31-ig tartják fenn, a tilalom eltörlésére az Országgyűlésnek van hatásköre. A tárcavezető szerint a kormány nem tervezi a teljes tilalom feloldására vonatkozó tartalmú törvényjavaslat parlament elé történő benyújtását, sem pedig meghatározott kereskedelmi ágazatoknak a szabályozás hatálya alóli kivételéről szóló javaslat előkészítését.

Varga közölte, hogy a 300 négyzetméter feletti kereskedelmi építmények tilalma alól a kereskedelemért, a környezetvédelemért és a vidékfejlesztésért felelős miniszterek részvételével működtetett bizottság véleményének kikérésével a kereskedelemért felelős miniszter, azaz a nemzetgazdasági miniszter felmentést adhat.

A tárcavezető fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a kormány elkötelezett a magyar vállalkozások, így a magyar kiskereskedők védelme iránt, és minden esetben törekszik támogatásukra, az érdekeik érvényesítésére a lehető legnagyobb lehetőséget piaci környezet megvalósulásának elősegítésével, ezzel egyidejűleg a közérdekek szem előtt tartásával.

plázastop MSZP nemzetgazdasági miniszter Veres János Varga Mihály
Kapcsolódó cikkek