Cégvilág

Folytatódik a roham a GPS-ekért

Továbbra is nagy az érdeklődés a GPS-es fedélzeti egységek iránt az e-útdíj kapcsán, ezért az egyik legnagyobb bevallási közreműködő tovább bővíti szervizhálózatát. A HU-GO rendszer és a GPS-es cégek szolgáltatási funkciói folyamatosan bővülnek

Még mindig nem érte el a csúcsot a GPS-es fedélzeti egységet igénylők száma, folyamatosan nő a beszerelt OBU-k (on the board unit) mennyisége – számolt be a tapasztalatokról Szász János, a Secret Control kereskedelmi vezetője.

Elmondása szerint a cég már a múlt hét végén megkapta a bevallási közreműködőknek szükséges auditációt, így ügyfeleik regisztrálhatják a fedélzeti egységeket a HU-GO rendszerbe és azon keresztül számolhatják el az úthasználat díját. A Secret Control partnereinek mintegy 40 százaléka már ezt a megoldást használja.
A társaságnál továbbra is főként a fixen beszerelt, nagyobb biztonságot kínáló OBU-k iránt van kereslet, az értékesített fedélzeti egységek mintegy 80 százaléka tartozik ebbe a kategóriába. A szivargyújtóra csatlakoztatható berendezéseket főként azok a vállalkozások választják, amelyeknek néhány járművét érint a használatarányos elektronikus útdíjfizetés – közölte Szász János.

A Secret Control kereskedelmi vezetőjének elmondása szerint mától a Magyar Autóklub szervizeiben is foglalkoznak majd a cég OBU-inak beszerelésével, így országszerte mintegy 80 helyszínen látják el ezt a feladatot. A hatalmas kereslet miatt azonban tovább bővítik a hálózatot, és hamarosan szerződést kötnek a Postaautó szervizhálózattal, így többtucat újabb helyszínen szolgálják majd ki ügyfeleiket – tette hozzá Szász János.

A szakember azt egyelőre nem tudta elmondani, hogy az e-útdíj miatt jelentősen kibővülő ügyfélkörnek köszönhetően mennyivel nő majd a társaság forgalma, azonban jelentős bővülést várnak a tavaly 1,87 milliárd forintos bevételt elérő cégnél. Az e-útdíj indulása kapcsán a Secret Control munkatársa elmondta, hogy az első nap komoly kihívást jelentett számukra is – a hétfői induláskor hajnalban és délelőtt is le kellett állítani a rendszert informatikai problémák miatt -, azonban azóta stabilizálódott a helyzet.

Az e-útdíj rendszer és a bevallási közreműködők szolgáltatási funkciói napról napra bővülnek. Erre egy példa, hogy jelenleg csak a HU-GO honlapján keresztül módosíthatják a fuvarozók az egyes járművek tengelyszámát, azonban mivel ez az adat egy nap alatt akár többször is változhat, egy fejlesztésnek köszönhetően hamarosan – várhatóan július 15-től - a Secret Control által forgalmazott fedélzeti egységekből is lehetőség lesz ennek az értéknek a beállítására – közölte Szász János.

Összességében mintegy százmillió forintos beruházást valósított meg néhány hét alatt az e-útdíj rendszer bevezetésével összefüggésben a Webeye Magyarország Kft. - tudtuk meg Bagossy Tamástól, a fuvarozókat bevallási közreműködőként segítő társaság ügyvezetőjétől. A vállalat egy 20 fős ügyfélszolgálat létrehozása mellett jelentős hardver- és szoftverfejlesztést is végrehajtott. Bagossy Tamás közlése szerint egy akkora projektnél, mint az e-útdíj rendszer várható volt hogy lesznek fennakadások az induláskor, elég csak abba belegondolni, hogy Németországban például az eredeti tervekhez képest másfél évet csúszott az új fizetési megoldás bevezetése. Az viszont érződik, hogy hiányzott az az öt-hat hónap, amellyel még az Európában eddig leggyorsabb szlovákoknál is rövidebb idő alatt indult el nálunk az e-útdíj fizetés. A szakember szerint az indulás első napjaiban több rendszerhibát is felfedeztek már, azonban információi szerint ezek javítását már megkezdték.

A WebEye eddigi ügyfeleinek járműparkjából mintegy 15 ezer teherautót érint a használatarányos elektronikus útdíj fizetés bevezetése. Míg azoknál a járműveknél, amelyekben már korábban beszereltek egy GPS-es járműkövető berendezést viszonylag gyorsan el tudták végezni azok aktiválását, addig az ilyen készülékkel nem rendelkező partnerek az idő rövidsége miatt gyakran a szivargyújtós megoldást választják. Bagossy Tamás azonban hangsúlyozta, hogy néhány hónap múlva nekik is érdemes lesz átállni a biztonságosabb és több szolgáltatást kínáló telematikai eszközökre.

Az e-útdíj rendszer bevezetésének egyik fontos eredménye, hogy azok a fuvarozók, amelyek eddig bizonytalanok voltak azzal kapcsolatban, hogy beszerezzenek-e valamilyen telematikai rendszert, most meghozták ezt a döntést. Ez a vállalat számára is komoly versenyelőnyt jelenthet, hiszen a fuvarozók olyan modern megoldásokat vehetnek igénybe, amelyek hatékonyabbá tehetik a működésüket. A WebEye Magyarország Kft. a tavalyi évben 3 milliárd közeli árbevételt elkönyvelő Lambda-Com csoport tagjaként az anyacég által fejlesztett és gyártott eszközöket, illetve szoftvereket forgalmazza Magyarországon.

Újabb érdekességek az e-útdíj rendszerben

Az Országgyűlés múlt pénteken elfogadta az egyes közszolgáltatások ellátásáról és az ezzel összefüggő törvénymódosításokról szóló javaslatot, amely rögzíti, hogy illetékmentes a mezőgazdasági termelő székhelye vagy lakóhelye és a művelése alatt álló termőföld, tanya vagy használatában lévő telephely között, termény szállítása esetén, az útdíjköteles elemi útszakaszra vonatkozó, díjmentes viszonylati jegy váltására jogosító hatósági bizonyítvány kiállítására irányuló eljárás. Az e-útdíj megfizetése alól mentesülnek a mezőgazdasági erőgépek (például traktor, kombájn) és vontatmányaik. A használatarányos elektronikus útdíjszedési rendszer a hazai közúthálózat 6513 kilométer hosszú szakaszait érinti.


GDP roham útdíj elektronikus útdíj e-útdíj
Kapcsolódó cikkek