Egy új, hollandiai társaság képviseli majd az oroszországi acélcső-gyártókat a Déli Áramlat gázvezeték beruházás nemzetközi tenderein a Vedomosztyi értesülése szerint.

A júniusban, Amszterdamban bejegyzett European Pipeline Engineering négy orosz acélóriás, az OMK, a TMK, a Szeversztal és a HTPZ nevében jár majd el. Hivatalosan decemberben indult az építkezés a Fekete-tenger alatti, a Balkánt átszelő, majd Nyugat-Európa felé tartó nyomvonalon.
Az új cég tulajdonosa a TIT társaság, amely Ivan Sabalové, az orosz Csőgyártók Szövetségének elnökéé, valamint üzleti partnereié, a milliárdos Borisz és Arkagyij Rotenberg testvérpáré.

A testvérek és Subalov a Gazprom reménybeli nagy átmérőjű vezetékszállítói. A projektcéget azért hozta létre a TIT, nem pedig a gyártók valamelyike, hogy megmaradjon a gyártók függetlensége a közelgő beruházással kapcsolatban. A belföldi gyártók összefogásával kisebb lesz az orosz cégek egymás közötti versenye a tendereken, és annak is elejét lehet venni, hogy „híguljon” az oroszok részesedése.

Az OMK szóvivője közölte, hogy cége többféle együttműködésre is készül a Déli Áramlat kapcsán, ezek egyikeként együtt fog működni a hollandiai társasággal. A másik három társaság képviselője nem kívánt nyilatkozni.
Oleg Petropavlovszkij, a BKS pénzügyi csoport elemzője szerint a gyártók nagyobb szeletet hasíthatnak ki maguknak a megbízásokból, ha egyesítik erőiket. „Az európai vállalatoknak olyan erős marketingjük van, amilyennel a mi csőgyártóink soha nem rendelkeztek” – mutatott rá a The Moscow Times cikkében.

A Déli Áramlat gázvezeték Magyarországot is átszelné, erről a múlt évben született meg a megállapodás. A Hercegszántó és Tornyiszentmiklós közötti vezeték kapacitása mintegy 30 milliárd köbméter lesz évente. A beruházás költsége a tervek szerint 600 millió euró, ennek 70 százalékát fedeznék hitelből. Az átadás időpontja 2016. január 1-je.