Cégvilág

Külön logót kaphatnak az „igazi” éttermek Franciaországban

Megkülönböztető védjegyet, logót használhatnak majd azok a francia éttermek, amelyek az étlapjainkon szereplő fogásokat helyben készítik el.

Ez szerepel abban a tervezetben, amit a turizmusért felelős miniszter, Sylvia Pinel dolgozott ki annak érdekében, hogy az „igazi” éttermeket meg lehessen különböztetni azoktól a vendéglőktől, ahol csupán felmelegítik az előre elkészített ételeket. A logón a „fait maison” kifejezés szerepelne, amit az éttermek homlokzatán, vagy az étlapján lehetne feltüntetni.

A szállodákat és éttermeket tömörítő érdekvédelmi szervezetek azonban másként szabályoznák ezt a kérdést – írja a The Connexion nevű angol nyelvű francia híroldal.

A Synhorcat nevű szervezet csak azoknak a helyeknek engedné meg a „restaurant” elnevezés használatát, ahol helyben készítik el a fogásokat, míg az Umih az „artisan restaurateur” kifejezést használná a „fait maison” helyett.

Daniel Fasquelle ellenzéki képviselő a Synhorcat tervét támogatná, ezért majd próbálja a jogszabály törvényhozási elfogadása során szigorítani a szaktárca javaslatát. Szerinte a „restaurant” elnevezés használatának szigorítása azért is járható út, mert hasonló történt 1995-ben, amikortól csak azok a pékségek használhatják a „boulangeries” elnevezést, amelyek helyben sütik a kenyereket. A többi olyan boltban, ahol csak árulják a pékárut, a „dépot de pain” elnevezést kell használni.

Világgazdaság Online-->

étterem farncia logó
Kapcsolódó cikkek