Cégvilág

Csődbe ment a Best Reisen

A Best Reisen Utazási Iroda Kft. pénteken felfüggesztette utazási tevékenységét - mondta Zám Tibor, az utazási cég vezetője az MTI-nek.

Az MTI eddigi információi szerint már a cég által üzemeltetett pénteki charterjáratot sem indították el.

Zám Tibor az MTI-nek azt ígérte, hogy hivatalos közleményt adnak ki, illetve az utasokat a Best Reisen honlapján értesítik.

Molnár Judit, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének szóvivője lapunknak megerősítette a hírt, hogy a Best Reisen becsődölt.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) által vezetett lista alapján a charterező cégek közül idén is Neckermann tette le a legtöbb kauciót, 2,3 milliárd forintot, második a Best Reisen 1,3 milliárd forinttal, harmadik pedig a Kartago Tours kereken egymilliárd forintos kauciójával.

A tavaly még több mint 6 milliárd forintos árbevételt elérő cég ügyvezetője, Zám Tibor az Indexnek azt mondta, 700-800 utasuk maradt külföldön, illetve több ezer tervezett kiutazást töröltek, gépeik már pénteken sem indultak el.

„A magyar utazási piacot öt éve sújtó válság rendkívüli módon sújtotta az iparágat, így bennünket is” – közölte a vállalat a Facebook-oldalán. Különösen nagy veszteségeink keletkeztek az egyiptomi és tunéziai utazások terén, mivel 2011 januárja óta politikai válság sújtotta a két észak-afrikai desztinációt, amely a vállalat forgalmának nagyrészt adta.

Az 1,3 milliárdos kaució fedezi az utasok hazautaztatását, valamint a még el nem utazottak teljes kértérítését is.

A szűkülő piac, a csökkenő fizetőképes kereslet, a kiélezett konkurenciaharc és a folyamatos árháború nem teszi lehetővé a gazdaságos működést. A folyamatos működés pénzügyi feltételei már nem biztosíthatóak - olvasható a Best Reisen közleményében.

Múlt héten a szlovákiai Best Reisen iroda csődölt be, így utasaik Egyiptomban maradtak. A cég weboldalán tájékoztatta az érdeklődőket, hogy a vállalat csődbe ment. A cég másodlagos fizetésképtelenséget jelölte meg.

„Folyamatosan csökkent a kereslet bizonyos központi úticélok iránt az elmúlt nyaraló szezonokban, ezt a csökkenést a helyi politikai szituáció kiéleződve, illetve a hazai idegenforgalmi passzivitás és a versenykörnyezet romlása okozta – közölték akkor.

Az utazási iroda 1995 november óta működik. Az alapítók szándéka szerint egyiptomi, tunéziai, törökországi utazások specialistájaként kezdte működését az egzotikus Thaiföld-el kiegészítve- olvasható a Best Reisen oldalán. Az iroda a magyar utazási piac egyik legerősebb irodájának számított. 2011-ben a Neckermann piacvezető volt, majd utána következett a Best Reisen majd a Kartago Tours.

A Best Reisen a kedvezményes charter járatokkal, hajóutakkal és egzotikus utazásokkal csábította az utazni vágyókat. Legkeresettebb úticéljuk Horvátország és Törökország volt.

Oldalukon már nem érhetőek el az akciós utazások és azok árai.

Best Reisen csőd utazási iroda
Kapcsolódó cikkek