Cégvilág

Kilőtt a krumpli ára

Júniusban a mezőgazdasági termelői árak 6,5 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. Az élő állatok és állati termékek ára 6,0 százalékkal, míg a növényi termékeké 6,8 százalékkal növekedett. Az első félévben a mezőgazdasági termelés ráfordítási árszintje 6,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki árszintet – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2013 júniusában a gabonafélék ára 9,2 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Az idei termésű gabonák értékesítése még nem kezdődött meg, az árak ennek ellenére az előző hóhoz képest csökkentek több mint 5 százalékkal – írta a KSH. Az ipari növények ára 6,3 százalékkal nőtt az előző év júniusához mérten, ezen belül az olajos növények ára 4,1 százalékkal lett magasabb. A burgonya árindexe idén júniusban 121,3 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A zöldségfélék ára lényegében nem változott (0,3 százalékkal emelkedett) júniusban. A legszámottevőbb termék ebben az időszakban a zöldborsó, aminek az ára 0,6 százalékkal nőtt, nagy súllyal szerepel még a zöldpaprika és a paradicsom, az előbbi termék ára 8, az utóbbié 19 százalékkal csökkent.

A meggy árának csökkenése határozta meg a júniusi gyümölcsárindexet, ami így 8,1 százalékkal mérséklődött az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Ezen termék volumenindexe 24 százalékkal nőtt ebben a viszonyításban.

A vágóállatok termelői árszintje júniusban 3,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A vágómarha felvásárlási ára 19,6 százalékkal csökkent. A baromfi árnövekedése továbbra is kiemelkedő, 9,5 százalék. A vágósertés termelői árának növekedése tavaly júniusban 20,7, idén már csak 1,6 százalék volt. Idén a vágósertés havi felvásárlási ára átlagosan 390 és 395 Ft/kg között volt, kivéve májusban, amikor 382 Ft/kg, de júniusra 391 Ft/kg-ra emelkedett.

2013 júniusában az állati termékek ára 12,8 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakához mérten. A tej termelői árindexe 15,9 százalékkal nőtt. A tojás árindexe 4,7 százalékos emelkedett az előző hónapok csökkenése után, ami a bázis és a tárgyév ellentétes ármozgásából adódik.

2013. január–júniusban a mezőgazdasági termelői árak 12,8 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához mérten. Az állat és állati termékeknél 4,2 százalék volt a növekedés az év első félévében, az előző év azonos időszakához viszonyítva. Legnagyobb mértékben a vágóbaromfi ára növekedett (10,8 százalékkal), miközben a vágómarha ára 15,4 százalékkal csökkent.

2013. január–júniusban a mezőgazdasági termelés ráfordítási árai az előző év azonos időszakához viszonyítva 6,4 százalékkal nőttek, ami a folyó termelőfelhasználás árszínvonalának 7,1, és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 1,8 százalékos növekedéséből tevődött össze.

A folyó termelőfelhasználáson belül a takarmányárak nőttek a legnagyobb mértékben 2013 első félévében (22,5 százalékkal), ezen belül az egyszerű takarmányok ára 26,8, a keveréktakarmányok ára pedig 19,5 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

A műtrágyák ára 2013. január-júniusban 2,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A csökkenés jelentősebb volt az összetett műtrágyáknál (4,6 százalék), az egyszerű műtrágyák ára 1,7 százalékkal volt alacsonyabb.

A mezőgazdasági felhasználású energia ára átlagosan 2,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, ezen belül az üzemanyagok ára 2,2 százalékkal esett vissza, míg a kenőanyagok ára 4,6 százalékkal emelkedett.

A növényvédő szerek és az állatgyógyászati készítmények árai is nőttek: az előbbinél 3,8, az utóbbinál 5,2 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.

A mezőgazdasági beruházásokon belül a mezőgazdaságigép-beruházások árának 2,2, illetve az épületberuházások árának 1,4 százalékos emelkedése figyelhető meg.

A mezőgazdasági termelőiár-index és ráfordításiár-index hányadosa az agrárolló. E mutató értéke 2013 első félévében 106,0 százalék volt, azaz 2012 azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak nagyobb mértékben emelkedtek, mint a ráfordítási árak.

ár klumpli burgonya növény meggy gyümölcs
Kapcsolódó cikkek