A bazsalikom szót a görög basileus: király szóból eredeztetik. Talán innen ered népi elnevezése: királyfű. Az ókori görögök a királyok növényének tartották, a felszentelésükhöz használt olaj fontos alkotórésze volt a bazsalikom. Az olasz konyhában nélkülözhetetlen.
Mintegy hatvan fajtája ismert, a kisebb levelű a közönséges vagy görög bazsalikom, a nagyobb, húsos levelű az olasz bazsalikom, de létezik úgynevezett salátabazsalikom, ennek levelei igen nagyra nőnek. Gyomorerősítő, étvágygerjesztő hatású, egyike a leggyakrabban használt fűszereknek. Leveleit letépkedve, felaprítva a főzési idő végén keverjük az ételbe, vagy frissen szórjuk a salátára. A friss leveleket tegyük üvegbe, öntsünk rá olívaolajat, kitűnő salátaolajat kapunk. De paradicsomos ételekbe, halakhoz, tojásételekbe, salátákba, sültekhez, pácokba, használjuk.
A tartósításnak leghíresebb módszere a pesto készítése, csak egy kis fenyőmag, olívaolaj, pecorino vagy parmezán sajt kell hozzá, és kész is a hűtőben sokáig eltartható zöld mártás, melyből isteni nyári tésztaszószokat készíthetünk, de szendvicsekbe is tehetjük. Bazsalikom felhasználásával készül a híres caprese saláta (paradicsom, mozzarella, bazsalikom olívaolajjal meglocsolva), de ne hagyjuk le a pizzáról, a bruscettáról és a paradicsomos tésztaszószokból sem hiányozhat. Gyümölcssalátát, koktélokat is ízesíthetünk vele!
Kertben vagy cserépben
A bazsalikom termesztése nem túl bonyolult. Akár a kertbe, akár a konyhában, cserépbe is ültethetjük. Ha naponta locsoljuk, kitart egész nyáron. Akár fél méteresre megnövő gyönyörű kis bokrot is nevelhetünk belőle. A kis bazsalikompalánta a vízhiányon és a fagyáson kívül szinte mindent kibír.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.