Cégvilág

Látványosan megtorpant az alumíniumpiac

Az alumínium iránti gyenge kereslet és a fém árának esése világszerte erőteljes kapacitáscsökkentésekre kényszeríti a feldolgozókat. Főként a Kínában szűkülő ipari termelés miatt megcsappant felhasználás sújtja a piacot, de lejjebb nyomja a fém árát az aranykészletek növekedése is.

A szakma egyik óriásának, az oroszországi Ruszalnak emellett gond a szállítási- és az áramköltségek megemelkedése is. Most jelentette be, hogy „lefagyasztja” veszteséges kohóit. Az év végéig öt oroszországi üzemet zárhat be a karéliai, az uráli, a volgográdi és a leningrádi régiókban. A 8,4 százalékos kibocsátáscsökkentéstől az árak emelkedését reméli. Nyereséges szibériai üzemei tovább működhetnek.

A termelés csak akkor indulhat újra Oleg Gyeripaszka, a Ruszal tulajdonosa szerint, amikor a fém ma 1755 dolláros tonnánkénti ára 2400 dollárra nő –írja a Russia Today. A 72 ezer fős Ruszal 19 országban aktív Ruszalnak tavaly 55 millió dolláros vesztesége keletkezett. Mínuszban vannak más orosz fémgyártók is, például a Szeversztál, a Norilszk Nikkel, vagy a Jevraz.

A Ruszal ausztráliai vetélytársa, a kanadai Alcant ellenőrző, és nyereséges Rio Tinto már a bezárásnál is tovább ment, egyes érdekeltségei eladásán dolgozik, egyelőre a várttól elmaradó sikerrel. Nyereséges volt a második negyedévben a magyarországi érdekeltséggel is rendelkező Alcoa is, de eredménye mögött szigorú intézkedések álltak.

A piac szorítására reagálva már júliusban jelezte, hogy várhatóan véglegesen leállítja olaszországi, Fusina nevű, elsődleges alumínium gyártó feldolgozóját, ahol már 2010 júniusa óta kisebb kapacitással termelnek. A lépés miatt évi 44 ezer tonnával évi 4,2 millió tonnára esik a csoport globális alumíniumfinomító kapacitása. Korábban már bejelentette egy 460 ezer tonnás kapacitáscsökkentés tervét, az olaszországi ezen felül jelentkezik.

„Mivel a Mal Zrt. nem alumíniumot, hanem elsődlegesen már speciális timföldet és hidrátot gyárt, az alumíniumpiac szűkülése sem érinti közvetlenül” – tájékoztatták lapunkat a társaságnál. Mint közölték, ma egyébként sem a nem túl kedvezően alakuló európai piac hatásainak a kivédése a fő kihívás a Malnál, hanem az, hogy az ellene folyó felszámolás dacára is megőrizze vevői bizalmát. A Mal másfél évtizede meghatározó részben exportra termel, kapacitásainak kihasználtsága termékcsoportonként eltérő.

A Nemzetközi Alumínium Intézet statisztikában még nem látszik a piac szűkülése. A világ elsődleges alumínium termelése 2009 óta nő, még a 2013. júniusi átlagos napi kibocsátás is magasabb volt az idei januárinál.

alumínium mal
Kapcsolódó cikkek