Szeptembertől épül az ukrajnai kirovográdi megyében lévő Szmolino településen az orosz technológián alapuló nukleáris fűtőanyagot gyártó üzem. A hírt az orosz-ukrán közös koordinációs stáb ülésén jelentette be a kijevi energetikai tárca vezetője, Eduard Sztavickij az Atomenergiainfo híre szerint.

A projektre vegyes vállalatot hozott létre a Jagyernoje Toplivo ukrajnai állami társaság és a Roszatom orosz atomipari konszernhez tartozó TVEL. A beruházás első ütemének befejezését 2015-re tervezik.

Az ukrajnai beruházás előkészítését már sok éve indította el a TVEL, amely emellett valamely uniós országban is belefogna hasonló építkezésben. Míg ugyanis az ukrajnai üzem a helyi atomerőműveket szolgálná ki, az EU-ban építendő a térség országiban lévőt. A Világgazdaság korábbi cikke szerint a társaság – amely a termék piacának egyik legnagyobb szereplője – hatékonyságnöveléssel, nyugati típusú reaktoroknak szánt tüzelőanyag kifejlesztésével, új termékekkel és komplett szolgáltatáscsomagokkal igyekszik állni a versenyt a fűtőanyagok piacán. Évi egymilliárd rubelt költ fejlesztésre, 2025-re pedig meg akarja szerezni a világ atomerőművi fűtőanyagpiacának negyedét. Ez annak ismeretében különösen nagy előrelépés lenne, hogy a brit GBI Research szerint már 2020-ra megduplázódik a 2009-ben közel 21 milliárd dolláros piac.

Máig nem dőlt el, hol lenne a TVEL uniós üzeme. 2010-ben azt mondta ezzel kapcsolatban a Világgazdaságnak a társaság alelnöke, Vaszilij Konsztantyinov, erre társágünk több országa is esélyes. A döntést majd gazdasági, és nem politikai megfontolások alapján születik. „A helyszín azon is múlik, hogy onnan hány vevőt tudunk majd kiszolgálni, egy ilyen gyár ugyanis nem egyetlen ország igényeire épül. Már tárgyalunk a lehetséges cseh, szlovák és magyar vevőkkel is ” – tette hozzá. Az építésbe helyi beszállítókat is bevonnak majd, a gyárban folyó fejlesztések pedig a megrendelőkkel közösen, az ő igényeik szerint történik.