Cégvilág

Bukik a kukoricán a gazdák fele

A kukorica esetében hasonló lesz a helyzet, mint a búzánál, vagyis a termelők közel fele nem tud a jelenlegi árak mellett rentábilisan működni.

Az ötvenezer forintos tonnánkénti ár szükséges ahhoz, hogy a termelő által befektetett összeg visszajöjjön, ezalatt nagyon sokak esetében nem jön ki az idei év nullára sem, ilyen alacsony árak mellett a termelés nem gazdaságos” – mondta el a Világazdaságnak Vancsura József. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke lapunknak hozzátette: idén jelentős probléma az agráriumban a jövedelmezőség alakulását.

Az elnök kifejtette: az elmúlt év időjárása úgy alakult, hogy sokat számított a szerencse is, vagyis, hogy az adott kukoricatáblán esett-e az eső. „Sokat számít a termelés helye, hogy optimálisak-e a körülmények, de akár a vakszerencse is dönthet: előfordult, hogy a falu egyik felére esett az eső, a másikra pedig nem” – fogalmazott Vancsura.
Nem kis meglepetést okozott a közelmúltban, amikor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonság Hivatal (NÉBIH) 6,7 millió tonnás takarmánykukorica-termést jelzett előre nemrég publikált felmérésében.

Ez több mint tíz százalékkal haladja meg a legjobb korábbi szakmai várakozásokat, és fontos lehet abból a szempontból is, hogy a mezőgazdaság az idén mennyivel járul majd hozzá a GDP-hez.
„Mivel még a kukoricatermés tíz százalékát sem takarították be a termelők, nehéz lenne megmondani, melyik becslés a helyes” – reagált a prognózisra Vancsura. Hozzátette: vannak az országban olyan területek, amelyeket kevésbé érintett a nyári aszály.

Ezeket a területeket a NÉBIH a korábbi szervezettől megörökölt országos hálózata révén tartja számon. „Mi a termelőink jelzéseit összesítjük, eszerint azonban csak a hatmillió tonnás kukoricatermés valószínűsíthető” – közölte az elnök, aki szerint sikerként lehetne értelmezni, ha mégis a 6,7 millió tonnás becslés igazolódna be később.

 

termés gabona Vancsura kukorica GOSZ
Kapcsolódó cikkek