Az orosz Mecsel több mint 9 milliárd dollárral adósa különböző hitelintézeteknek, erősítette meg a The Moscow Timesnak több banki forrása is.

Az ország legnagyobb kokszolható szén termelője a visszafizetési feltételek enyhítéséről egyeztet. Sok más helyi bányatársasághoz hasonlóan a Mecsel is még akkor vett fel hatalmas pénzeket kapacitásbővítésekre, amikor nem látszottak a kínai gazdaság lassulásának jelei, és az sem volt tudható, hogy hogy 2011-ben elmozdulnak a koksz- és az iparifém árak minden idők rekord magas szintjéről. Tavaly a társaság már a gyenge kereslet és a bizonytalan piacok mérgező ötvözetével szembesült. Elkezdte eladogatni a főprofilján kívüli tevékenységeket, hogy legyen pénze a törlesztésekre, de így is maradt fizetnivalója bőven.

A New York-i tőzsdén jegyzett szén-, vasérc- és acélipari csoport ez év áprilisáig már harmadszor tárgyalta újra egy egymilliárdos hitelének a feltételeit, ugyanabban a hónapban hitelt kért a Gazprombanktól, meglévő tartozásai átszervezéséhez. Szeretné ezen felül, ha egy egymilliárd dolláros elő-exporthitelének a felét a megállapodottnál később, 2015-ig, és 2016-ig törleszteni. A társaság nem kommentálta az értesüléseket.
A Mecsel nem sokkal e kérelme előtt, szeptemberben vett fel a Vnyesekonombanktól 2,5 milliárd dollárt ambiciózus és drága bányászati projektje, az Elga finanszírozására. A pénzt 13,5 év alatt kell visszafizetnie.