Cégvilág

Előre menekül a Hajdu

A válság ellenére is növelte termékpalettáját és megrendelői számát a Hajdu csoport. Ezek azonban kényszer-szülte eredmények, hiszen ha a cégvezetés az elmúlt két évben nem kereste volna a kitörési pontokat, mára nagyot esett volna az árbevétel. A Hajdúsági Ipari Zrt.-nél a hazai eladások visszaesését ellensúlyozni tudta az export 7 százalékos emelkedése

A bojlereket, megújuló energiás rendszereket és háztartási gépeket gyártó Hajdúsági Ipari Zrt. a Bosch Rexroth beszállítójává vált annak eredményeként, hogy a téglási vállalat értékesíteni kezdte szabad gyártókapacitását – közölték lapunkkal a társaságnál.

Amint azt Novotni István vezérigazgató elmondta, nemzetközi cégek auditálták a lemezalakító, csőhajlító, hegesztő, felületkezelő és formahabosító eljárásokat, a gyártási költségeket és a folyamatszabályozást. Novotni István szerint a gyártókapacitás értékesítése következtében javulhat az eszközök kihasználtsága, ezért 2016 végéig hozzávetőlegesen 600-700 millió forintos többletbevételt várnak az új üzletágtól.

Az elmúlt évben már nem volt veszteséges az elsősorban elektromos forróvíztárolókat gyártó Hajdúsági Ipari Zrt., noha a magyar piac mélyrepülése miatt némileg csökkent az árbevétel. A hazai eladások visszaesését azonban ellensúlyozta az 7 százalékos emelkedése.
A Hajdu csoport másik vállalata, a személyautó alkatrészekre szakosodott Hajdu Autótechnika Zrt. pedig ebben az évben megerősítette pozícióját haszonjármű-iparban is.

Miután ugyanis a vállalat érezte, ahogy szűkül a személyautó piac, úgy csökkennek a megrendelések, már tavalyelőtt újabb megrendelők bekapcsolásával próbálták átvészelni a hullámvölgyet. Így aztán az elmúlt évben megkezdte a holland DAF kamiongyár számára az Euro 6-os motorok főbb kipufogóelemeinek szállítását. Mára pedig a DAF mellett a Cummins és a Scania több évre szóló megrendelései egyenként is több millió euró értékűek. Az új üzletágból származó árbevétel az idén várhatóan eléri az 500 millió forintot.

A társaság fémmegmunkálással – jellemzően lemezmegmunkálással, lemezalakítással – előállított alkatrészeket gyárt. Korábban csupán személyautó- és motorkerékpár-márkák – Mercedes, Volvo, Audi, Ferrari, Ducati, BMW, Suzuki – számára készített közel 850 féle alkatrészt, köztük kipufogó rendszert, üléstámla alkatrészeket, kisebb karosszéria elemeket. Idén már közel 10 ezer darab kipufogódobot szállít ötvenféle BMW és Mercedes modell számára a Hajdu Autotechnika, ami nagyjából 300 millió forintos bevételt jelent a vállalatnak.

Az egyes autóalkatrészekhez a megrendelőtől kapott háromdimenziós tervrajz birtokában a társaság saját mérnökeivel megtervezi a gyártására alkalmas szerszámot, majd az első darab jóváhagyását követően elkezdik a sorozatgyártást. A vállalat az elmúlt öt évben teljesen megújította a szerszámüzemét és a hozzá kapcsolódó gyártástechnológiát.

A negyvenfős gyáregységben tizenegy fős mérnökcsapat dolgozik. Az összesen 155 fős autóipari cég árbevétele tavaly 5,6 milliárd forintot tett ki és a várakozások szerint az idén is meghaladja az ötmilliárd forintot.

Keresik a hőszivattyús bojlert

Az exportnövekedésen belül több mint 10 százalékkal bővült a korszerűbb termékek – puffertartályok, indirekt tárolók, hőszivattyús forróvíztárolók és hőszivattyúk – forgalma a Hajdúsági Ipari Zrt.-nél. Nagy érdeklődés kíséri az elmúlt évben piacra lépett saját fejlesztésű hőszivattyús bojlert – tavaly mintegy 150 millió forintot fordított a cég elektromos forróvíztárolók és hőszivattyúk fejlesztésére –, hiszen egyre keresettebbek a hőszivattyús és napkollektoros bojler rendszerek. A termék magasabb árrése és a költségtakarékosság révén érhette el a vállalat, hogy 2012-t már nyereséggel zárta.


alkatrész Hajdu ipar
Kapcsolódó cikkek