Cégvilág

Mol-INA-ügy: megérkezett a KIM-be az európai elfogatóparancs Hernádi ellen

Megérkezett a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumba az európai elfogatóparancs Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen, de nem az előírt formában - közölte a szaktárca Facebook-oldalán.

A rövid bejegyzésben a minisztérium annyit tudatott, hogy várják a javított változatot. Isola Anna, Navracsics Tibor miniszter sajtóreferense az MTI-nek pénteken azt mondta, hogy a horvátok nem megfelelő nyelven küldték meg a dokumentumokat. Az elfogatóparancs horvát nyelven íródott, miközben hivatalosan a magyar, az angol, a német és a francia az elfogadott. Amint megérkezik a javított változat, a Fővárosi Törvényszékhez kerül az elfogatóparancs - tette hozzá.

A horvát rendőrség kedden adott ki európai elfogatóparancsot Hernádi Zsolt ellen, majd szerda délután Horvátország kérésére felkerült az Interpol vörös, vagyis legmagasabb fokozatú körözési listájára a neve. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pedig arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a magyar rendőrség megkapta a horvát szervek megkeresését Hernádi Zsolt ügyében, azt a szokásos eljárásnak megfelelően továbbította az igazságügyi tárcához.

Hernádi Zsoltot Horvátországban azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader volt kormányfőnek, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a Mol-INA olajipari vállalat irányításában. A Mol többször is visszautasította a vádakat.

A kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy a Mol portfóliójának felülvizsgálatára, adott esetben az INA-részvények eladásának előkészítésére kéri fel az olajtársaság menedzsmentjét. A kabinet emellett utasította az igazságügyért felelős minisztert, valamint a Mol állami tulajdonban lévő részvényeinek tulajdonosi jogát gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezetőit, vizsgálják meg, milyen polgári és büntetőjogi lépések lehetségesek a Mol-INA-ügyben a Molt, illetve Magyarországot ért sérelmek orvoslására.

Orbán Viktor miniszterelnök a Mol-INA-ügyről a Kossuth Rádiónak pénteken elmondta: Polt Péter legfőbb ügyész a legutóbbi kormányülésen beszámolt a jogi helyzetről. Ez alapján a kormány úgy látja: Horvátországban olyan, gazdaságon kívüli kényszereket alkalmaznak, amelyek nem teszik indokolttá, hogy a 25 százalékban állami tulajdonú Mol ott maradjon a horvát energiapiacon - közölte.

Ezért - folytatta - a magyar kormány azt ajánlja a horvátoknak: fontolják meg, hogy - amint Magyarország is megtette - állami kézbe veszik az olajtársaság részvényeit. "Számoljunk el egymással korrekt módon. Ha úgy gondolják, hogy bizonyos tevékenységet állami tevékenységként akarnak folytatni (...), elfogadjuk, de ennek van egy civilizált módja, ehhez nem kell senkit letartóztatni, kétséges vádakkal megrágalmazni" - jelentette ki Orbán Viktor, utalva a Hernádi Zsolt Mol-elnök-vezérigazgató ellen kiadott európai elfogatóparancsra, és arra, hogy emellett "négy-öt másik ügy is fut, amiben a teljes magyar gazdasági elit legismertebb személyei vannak érintve".

INA Hernádi Mol elfogatóparancs
Kapcsolódó cikkek