Cégvilág

Nem csak a húsz éveseké az internet

Jóllehet a 2011-es népszámlálási adatok alapján a magyar lakosság közel harmada elmúlt 55 éves, csupán negyedük használta az internetet az idei második negyedévben a Nemzeti Olvasottság Kutatás (NOK) adatai alapján, míg az országos átlag 61 százalék.

Az eNET kutatása szerint pedig az 55 év afféle vízválasztó: az ennél fiatalabbak körében 75 százalékot is eléri az internet használók aránya. Ugyanakkor ami a napi használatot illeti, nincs jelentős különbség a korosztályok között: amíg a 16-24 éves korosztály 88, addig az 55 évesnél idősebbek 71 százaléka minden nap fellátogat a netre.

Az eNET szeptemberi online felméréséből kiderül, hogy az 55 év feletti internetezők kevesebb mint harmadának van okos telefonja. A fiatalabb és az idősebb generációk között jelentős különbség, hogy bizonyos tevékenységeket – mint például a zenehallgatás, közösségi média használat, hírolvasás, elektronikus levelezés, információkeresés, böngészés – inkább számítógépen vagy inkább mobiltelefonon (beleértve a hagyományos mobiltelefont) végeznek-e.

A fiatalabb korosztályok esetén jellemzően megoszlik a két eszköz használata és mondhatni egyenlő arányban használják mindkét eszközt. Ezzel szemben az 55 év felettieknél sokkal hangsúlyosabb a számítógép igénybe vétele.

Az idősebb generációnak az a rétege, amely már megbarátkozott a számítógéppel és az internettel, az új technológiai vívmányokkal szemben is érdeklődést mutat. A manapság nagy népszerűségnek örvendő táblagépeket az 55 év feletti válaszadók tizede már most is használja; köztük is főleg azoknál jellemző a tablet használat, akik már több mint 15 éve interneteznek. Az 55 év alattiak 18 százaléka mondta ugyanezt, így a 10 százalék meglehetősen jó eredménynek tekinthető

Piaci szempontokat értékelve az eNET arra a megállapításra jut, hogy az 55 év felettiek körében mindenképpen növelhető az internet és a különböző infokommunikációs eszközök használata. Azonban nem szabad elfeledkezni arról, hogy az 55 év felettiek jóval kisebb számban olvasnak idegen nyelveken, így a nemzetközi tartalmak számukra nem érdekesek. Ezért szükség van arra, hogy minél több minőségi tartalmakat is találjanak a világhálón. A táblagépek nagyban segíthetik az időseket, hiszen egy számítógéphez képest általában sokkal egyszerűbb a használatuk és többnyire árban is kedvezőbbek. A tabletek zoomolási lehetősége pedig a rosszabb látásúak számára is megoldást jelent.

tablet okos telefon internet
Kapcsolódó cikkek