Cégvilág

Nőne az orosz hányad a fehérorosz finomítóban

Mindkét orosz résztulajdonosa további részesedést venne Fehéroroszország két nagy olajfinomítója egyikében, a Mozirban.

A Rosznyefty szívesen részesedést vásárolna a fehéroroszországi Mozir olajfinomítóban, amelynek nyereségesen és adómentesen adnak el orosz olajtársaságok olajat, mondta a Rosznyefty elnöke, Igor Szecsin az Interfax tudósítása szerint, amelyet a Reuters idéz.

Fehéroroszországnak jól jönne az eladásból várható bevétel, mert 12 milliárd dollárnyi külföldi adóssága van, ipari termelése viszont esik, gazdasági növekedése lassul. Nemrég esett el egy jelentős exportbevételtől is, amikor az orosz Uralkali cég kilépett a fehéroroszországi, káliumfoszfátot exportáló vegyes-vállalatból. Minszk jelezte, hogy kész valamekkora hányadot eladni az évi 11 millió tonna kapacitású Mozir olajfinomítóból, amelynek a 42 százaléka már ma is a Rosznyeftyé és a Gazprom Nyeftyé, Szlavnyefty nevű vegyesvállalatukon keresztül. A Gazprom Nyefty is szeretne újabb részesedéshez jutni a fehérorosz finomítóban.

Belarusz 2014-ben 4,5 milliárd dolláros privatizációs bevételre kíván szert tenni, részben a Mozir további hányadának eladásával. Tavaly 3 milliárd dollárnyi bevétele volt, az idei első fél évben viszont kevesebb, mint egymilliárd dollár. A Mozir mellett van még egy nagy olajfinomítója.

Szecsin bejelentése mindazonáltal meglepte Alekszander Lukasenko fehérorosz elnököt, hiszen az elmúlt hetekben igencsak kiéleződött az orosz-fehérorosz viszony a káliumfoszfát ügy miatt.  Azt mondta, hogy a Rosznyefty növelni kívánja olajszállításait Fehéroroszországba, ahová az olaj vámmentesen érkezhet a vámuniós megállapodásnak köszönhetően. Előzőleg Oroszország jelezte, hogy a negyedik negyed évben 30 százalékkal 3,1 millió tonnára csökkenti e kivitelét.

Rosznyefty Gazprom Nyefty Mozir
Kapcsolódó cikkek