Cégvilág

Szinte mindenütt emelkedik a mellrák előfordulása

Tíz évvel az államilag finanszírozott mellrák-szűrő program bevezetése után, amelyen a 45-65 év közötti nők legalább 70 százalékának részt kellene vennie, az érintettek 46 százaléka jár csak rendszeresen szűrésre Magyarországon. A szakemberek szerint ez is oka lehet annak, hogy 2012-ben több mint 7700 új mellrákos esetet állapítottak meg Magyarországon, csaknem ezerrel többet, mint az azt megelőző évben.

A GE Healthcare egész világra kiterjedő új tanulmánya szerint a mellrák előfordulása és halálozása egyre nagyobb fenyegetést jelent a fejlődő világ számára is. Ez elsősorban a megnövekedett várható élettartamra, az életmódbéli változásokra (a nők kevesebb gyermeket szülnek), valamint a hormonális beavatkozásokra, például a klimax utáni hormonkezelésekre vezethető vissza – számol be a jelentés társszerzője, Bengt Jönsson, a Stockholmi Gazdasági Iskola Egészséggazdaságtani tanszékének professzora.

A mellrák megelőzése, korai felfedezése és az általa jelentett gazdasági teher kérdéseit boncolgató jelentés szerint a mellrákra és a szűrési módokra vonatkozó fogyasztói ismeretek - vagy inkább azok hiánya - életek millióit teszik kockára a fejlődő világban.

Claire Goodliffe, a GE Healthcare globális onkológiai igazgatója szerint komoly problémát jelent, hogy az újonnan iparosodott országok női lakossága ódzkodik a szűréstől, és addig halogatja, amíg az már túl kései. A GE ezért több kormánnyal és egészségügyi minisztériummal is együttműködik ezekben a régiókban, hogy növeljék a szűrések elérhetőségét és szélesebb körűvé tegyék a fogyasztói tájékoztatást.

mellrák
Kapcsolódó cikkek