BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fontos a fehérje a kisbabának

Az első életévben a baba növekedésének legkézzelfoghatóbb jele, hogy ruhatárát szinte havonta cserélni kell. Testmagassága az első életévben 25 centivel növekszik, súlya megtriplázódik

Az újszülött még szinte csak fejből és pocakból áll. Egyévesen viszont már a mozgáshoz szükséges teljes eszköztárral rendelkezik, azaz erős csont- és izomrendszere van, hozzá pedig fejlett agya, mellyel koordinálni és irányítani tudja a mozgását.

E gyors fejlődéshez elengedhetetlen, hogy a baba megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét kapjon, amelyből a csont és izom, illetve az agy építőkövei származnak. A fehérje nem más, mint a szervezet építőköve. A baba számára az anyatej, a tejtermékek, a húsok, tojásfehérje, a halak, bizonyos zöldségek, gabonafélék a fehérje források. A fehérje biológiai értékét, azaz a szervezet számára felhasználhatóságát a fehérje összetétele és környezete határozza meg.

A növényekben, főként a zöldségekben (gomba, szója, szárazbab, sárgaborsó) nagy mennyiségű fehérje található, ám ez a növényi rostok közé épült be, ami jelentősen befolyásolja annak hasznosulását. Tehát csak növényi eredetű fehérjével nem tudjuk biztosítani a szervezetünk számára szükséges mennyiséget. A nyers hús fehérjetartalma átlagosan 20 százalék, ennek jelentős része teljes-értékű fehérje, amely azt jelenti, hogy tökéletesen hasznosuló fehérje.

A babáknak ez azért fontos, mert egyszerűen nem tudnának megenni annyi húst, ami fedezné fehérje-szükségletüket. 6 hónapos kor alatt a babát kizárólagosan anyatejjel tápláljuk. Ebben a korban napi kb. 8 dl-1,2 liter anyatejet eszik meg a pici, amely kb. 8-12 gramm fehérjét tartalmaz.

Anyatejes táplálás hiányában a tápszer az, ami biztosítja a babának a fehérjét, ugyanis ennek az összetétele hasonlít a legjobban az anyatejhez. 6 hónapos kor után már elkezdjük megismertetni babánkkal a zöldségeket, gyümölcsöket, majd 8-9 hónapos kortól a húsokat. A húsok teljes értékű fehérjék a babák számára is, azonban az első adagok étkezésenként csak kb. 10-20 gramm legyen, amely még napi kétszeri adás esetén is csak 2,2-4,4 gramm fehérjét jelent.

A tehéntej, illetve minden állati eredetű tej adása 1 éves kor alatt szigorúan tilos. A tejtermékek, a joghurt, a kefir bevezetése 8-9 hónapos korban javasolt, majd 10-12 hónapos kortól adunk először túrót és sajtokat. A tej, illetve tejtermékek, hasonlóan a húsokhoz, állati eredetű fehérjét biztosítanak a szervezet számára. Fehérje tartalmukban hasonlítanak az anyatejhez, azonban összetételük más, így nagy mennyiségben nem adhatóak a babáknak. Mindent összeadva, ha naponta egyszer adunk a babánknak 80 gramm joghurtot és kétszer 10 gramm húst, akkor összesen még csak 7,1 gramm fehérjét adtunk neki a 11-12 grammos igényéhez képest.

Ezért van szükség arra, hogy a babát lehetőleg 1 éves koráig szoptassa a mamája. Mert ebben a korban még mindig az anyatej, illetve annak hiányában a tápszer biztosítja a baba fehérje igényének legalább az egyharmadát, amennyiben naponta kétszer eszik a baba húst és egyszer 1 kis pohár joghurtot. Nem véletlen tehát, hogy napi minimum 5-8 dl anyatej, annak hiánya esetén legalább ennyi tápszer ajánlott egy 6-12 hónapos babának.

A csirkehús könnyű, fehér hús, könnyen emészthető, ez az első, amit a baba étrendjébe bevezetünk. A pulykahús hasonlóképp fehér és könnyen emészthető, de zsírtartalma alacsonyabb a csirkénél. A marhahús vörös, szívós, rágós hús főként B-vitaminokat tartalmaz, kiváló vasforrás. Csak 1 éves kor után érdemes a baba étrendjébe bevezetni, szívóssága miatt mindenképp darált formában. A sertéshús a marhához hasonlóan B-vitaminokban és vasban igen gazdag, viszont zsírosabb húsfajta. Első kínáláskor érdemes a soványabb húsrészeket, például combot választani.

A halak húsa kiváló telítetlen zsírsav forrás, mely hozzájárul az agy, a retina és az idegrendszer fejlődéséhez. 1 éves kor után szabad csak a baba étrendjébe bevezetni. A máj az egyik legkiválóbb vasforrásunk, ezen kívül a zsírban oldódó vitaminokat (A, D, E, K) is elsősorban a máj tartalmazza. Ha tehetjük, minél fiatalabb állat máját használjuk fel, hetente egyszer adjunk belőle a hússal megegyező mennyiségben.

Több kell nekik, mint a felnőtteknek

A baba fehérje igénye mindig a korától és aktuális súlyától függ. Általánosságban igaz, hogy az első életévben a legnagyobb. Ezt testsúlykilónként számoljuk, és arányaiban ez a mennyiség folyamatosan csökken. Felnőtt korban már csak napi 0,8 g fehérje/testtömeg kilogramm mennyiséget ajánlott elfogyasztani. Így egy átlagos 60 kilós felnőttnek körülbelül félliternyi tejre, vagy annak megfelelő tejtermékre, és 10-15 deka húsra van naponta szüksége. A babáknak a felnőttekhez képest (arányosan) 2-3-szor több fehérjét kell elfogyasztaniuk naponta.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.