A narancs leggyakrabban lé formában került elénk, esetleg megeszünk néhány gerezdet a friss gyümölcsből. De ritkán jut eszünkbe, hogy éppen savanykás íze miatt süteménybe is tökéletes. Reszelt héja pedig remek aromát kölcsönöz a krémeknek.
Más nemzetek konyhájában változatosan hasznosítják. Az angolok híres narancslekvárját (orange marmalade) az úgynevezett keserű narancsból készítik, gyakran héjával együtt. Az angol háziasszonyok szenvedélyesen főzik otthon is, a legjobb évjáratokat kincsként őrzik, és emlékezetes reggeliknél fogyasztják el.
A narancs felhasználásával készült híres francia likőrök – Cointreau, Grand Marnier, Curacao, Triple sec – különleges ízt adnak az édességeknek és koktéloknak. Pár csepp is elég belőlük!
Az indiai konyhában savanykás csatnik, fűszeres mártások alapanyaga. Íze remekül harmonizál a kacsa- és borjúhússal, májjal, a narancsos kacsa nem véletlenül lett nagy kedvenc.
Próbálja ki gyorsan elkészíthető, sütés nélküli édességekbe – itt még C-vitamintartalma is megmarad. De süthet belőle finom tortát, és az egyszerű krémeket is feldobhatja egy kis narancshússal vagy reszelt narancshéjjal.
Elkészítés:
1. Az élesztőt egy csipet cukorral a langyos tejbe szórjuk, felfuttatjuk. A narancsokat kifilézzük.
2. Tálba szitáljuk a lisztet, majd hozzáadjuk a narancslikőrt, a tojássárgáját, a porcukrot, 1-2 csipet sót és a vajat. A felfuttatott élesztővel alaposan összedolgozzuk. A tésztát lefedjük, és meleg helyen körülbelül 30 percig kelesztjük, amíg duplájára dagad.
3. Közben egy tortaformát kivajazunk. A tésztát még egyszer átgyúrjuk, kinyújtjuk, a formába helyezzük úgy, hogy a peremére is jusson. Még húsz percig meleg helyen pihentetjük. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, és a tésztát körülbelül 25-harminc percig sütjük.
4. A krémhez a pudingport elkeverjük körülbelül 1 deciliter narancslével. A többi narancslevet a cukorral felforraljuk, majd hozzáöntjük a pudingos narancslevet, és kevergetve besűrítjük. Hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, a tésztalapra simítjuk, és legalább 3 órát dermedni hagyjuk. A kifilézett narancsgerezdekkel díszítjük.
1 adag: 712 kcal
Elkészítés:
1. Az élesztőt egy csipet cukorral a langyos tejbe szórjuk, felfuttatjuk. A narancsokat kifilézzük.
2. Tálba szitáljuk a lisztet, majd hozzáadjuk a narancslikőrt, a tojássárgáját, a porcukrot, 1-2 csipet sót és a vajat. A felfuttatott élesztővel alaposan összedolgozzuk. A tésztát lefedjük, és meleg helyen körülbelül 30 percig kelesztjük, amíg duplájára dagad.
3. Közben egy tortaformát kivajazunk. A tésztát még egyszer átgyúrjuk, kinyújtjuk, a formába helyezzük úgy, hogy a peremére is jusson. Még húsz percig meleg helyen pihentetjük. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, és a tésztát körülbelül 25-harminc percig sütjük.
4. A krémhez a pudingport elkeverjük körülbelül 1 deciliter narancslével. A többi narancslevet a cukorral felforraljuk, majd hozzáöntjük a pudingos narancslevet, és kevergetve besűrítjük. Hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, a tésztalapra simítjuk, és legalább 3 órát dermedni hagyjuk. A kifilézett narancsgerezdekkel díszítjük.
1 adag: 712 kcal Narancskekszes szelet – sütés nélkül Hozzávalók kb. 16 szelethez: 1 narancs, 2 tojás, 12 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 5 dkg kakaópor, 25 dkg vaj, 30 dkg narancszselés keksz, 2 ek. narancslikőr.
Elkészítés:
1. Folpack fóliával kibélelünk egy 10x25 cm-es, mély kenyérsütő formát. A narancsot megmossuk, héját lereszeljük, majd vastagon levágjuk a fehér héját, és húsát karikákra vágjuk.
2. A tojásokat habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a kakaóport, a vajat, a narancshéjat, és tovább keverjük. Amikor szép sima a krémünk, beletesszük a likőrt is.
3. A forma aljába szépen, sorban kekszeket teszünk, arra narancskarikát, majd krémet kenünk, majd addig ismételjük a műveletet, amíg a keksz el nem fogy, és végül az egészet krémmel befedjük. Hűtőbe tesszük, és legalább 5 órán át pihentetjük. Tálaláskor tálra borítjuk, a süteményről eltávolítjuk a fóliát, és felszeleteljük.
1 szelet: 280 kcal Marcipános nugátkocka – sütés nélkül Hozzávalók 30 darabhoz: 15 dkg hámozott és pirított mogyoró, 15 dkg nádcukor, 15 dkg tejcsokoládé, 1 narancs, 10 dkg kandírozott narancs, 40 dkg mogyorós nugát, 20 dkg marcipán, 4 ek. porcukor a nyújtáshoz, 2 ek. narancslekvár.
Elkészítés:
1. A mogyorót és cukrot megdaráljuk. A narancsot megmossuk, héját lereszeljük, a narancsot ezután kettévágjuk, levét kicsavarjuk. A kandírozott narancsot apróra vágjuk.
2. A csokoládét vízfürdő felett felolvasztjuk. Kissé hűlni hagyjuk, majd összedolgozzuk a cukorral, a mogyoróval, belekeverjük a narancshéjat, a narancslevet. Akkor jó, ha sűrű masszát kapunk. Végül a kandírozott narancsot is hozzáadjuk. Hűtőbe tesszük, és megvárjuk, amíg a krém majdnem szilárd lesz.
3. A marcipánt két részre osztjuk, alaposan porcukrozott deszkán kinyújtjuk kb. 18x24 cm-es lapokra. Az egyik lapra simítjuk a csokoládékrémet, a másik lappal betakarjuk. Hűvös helyen egy órán át pihentetjük. Amikor a krém kellően megszilárdult, rombuszokra szeleteljük, tetejére kevés narancslekvárt teszünk.
1 szelet: 110 kcal-->
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.