Cégvilág

Konténeres vízerőmű a Ganztól

Vízenergia hasznosító és fejlesztő projektekre készül a Ganz EEG Kft., amely vietnámi vegyes vállalat alapítását tervezi, Törökországban beszállna az ottani vízenergia-fejlesztési programba, itthon pedig pályázati pénzt nyert ahhoz, hogy kifejleszthessen egy konténeres vízerőművet.

A Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. (Ganz EEG) kormányzati pénzek igénybevételével valósíthatja meg új fejlesztését, az innovatív konténeres mini vízerőművet.

A társaság az Új Széchenyi Terv keretében a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával mintegy 184,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kap az összesen 738 millió forint értékű projektjéhez. A pénzt a konténeres mini vízerőmű prototípusának megépítése mellett egy többfunkciós turbina-szivattyú gépegység üzemi jellemzőinek  szimulációjára és annak valós modell mérésére fordítja. Az új mini vízerőmű a távoli területek áramellátásárnak gyors megoldására szolgál. A villamos hálózat, vagy a drága dízelgenerátoros áramellátás kiváltása váltható ki az olcsó, helyi vízenergiát hasznosító berendezéssel, amelyet a cég mérnökei fejlesztettek ki.

Működtetés távirányítással

A szabvány méretű konténerbe szerelt kompakt mini vízerőmű a helyszínre szállítás után rövid időn belül üzembe helyezhető és műholdas rendszer segítségével, távirányítással működtethető. A konténerben egy vízszintes tengelyű, közepes teljesítményű Francis turbina és a hozzá kapcsolt generátor valamint szabályozóegységekből álló rendszer található, amely 400 voltos, 3 fázisú, 50 hertzes villamos energiát szolgáltat. A mini vízerőmű 500 kilowattos termeléséhez 60-65 méteres esésmagasság és másodperecenként közel egy köbméternyi vízmennyiség szükséges.'');">

Működtetés távirányítással

A szabvány méretű konténerbe szerelt kompakt mini vízerőmű a helyszínre szállítás után rövid időn belül üzembe helyezhető és műholdas rendszer segítségével, távirányítással működtethető. A konténerben egy vízszintes tengelyű, közepes teljesítményű Francis turbina és a hozzá kapcsolt generátor valamint szabályozóegységekből álló rendszer található, amely 400 voltos, 3 fázisú, 50 hertzes villamos energiát szolgáltat. A mini vízerőmű 500 kilowattos termeléséhez 60-65 méteres esésmagasság és másodperecenként közel egy köbméternyi vízmennyiség szükséges.

A kft. eközben jelentős vietnámi szivattyúszállításokra készül. Szitár-Csanádi Attila igazgató őszi, Hanoiban folytatott tárgyalásai nyomán lehetőség nyílik 50 darab BAP-700-as típusú, másodpercenként 1,25 köbméter vizet szállító öntözőszivattyú gyártására, amelyek a folyók vizét juttatják majd el az öntözőcsatornákba. „A vietnámi vízgépészeti és vízgazdálkodási intézettel folytatott tárgyalások nyomán vegyesvállalati formában lenne lehetőség e szivattyúk gyártására” – mondta az igazgató, aki szerint Vietnámban nagyra értékelik cége szivattyúit, amelyek évtizedeken át kifogástalanul üzemelnek trópusi körülmények között is.

A Ma folyó mentén most is van olyan szivattyútelep, ahol 1961-ben szállított Ganz szivattyúk működnek. A Ganz indul 11 darab OP-643-as típusú, másodpercenként 7,5 köbméter vizet szállító szivattyú felújítására kiírt vietnámi tenderen is és szó van CHV-600-as, vízszintes tengelyű, félaxiális Ganz-szivattyúk szállításáról is.

Emellett – a magyar állam stratégiai partnereként – a Ganz EEG is részt kíván vállalni a törökországi vízenergetika-fejlesztési programban, amelyben a tudástranszfer mellett magyar részről turbina gépegységek gyártása is lehetséges. A Temsan török állami vízgépgyártó vállalat partnereként a 0,5 megawattosnál kisebb turbinák tervezése mellett szó van 1-10 megawattos turbinák kapcsán tudástranszferről és török szakemberek képzéséről is a Ganznál. Törökországban az elektromos áramigény évi 6-10 százalékkal növekszik. 2011-ben 8,5 százalékos volt a növekedési ráta a villamosenergia-piacon. Az ankarai kormány támogatja a Törökországban gyártott vízgépekkel történő áramtermelést. Ez lehetőséget jelent Ganznak is arra, hogy részt vegyen a műszakilag hasznosítható, mintegy 216 ezer megawattóra török vízenergia kapacitás hasznosításában. Jelenleg 56, 1-10 megawattos vízerőmű létesítése zajlik Törökország folyóin, ahol 2010-ben a teljes áramtermelés 24 százalékát adták a vízerőművek. A Ganz EEG a tervezés és tudástranszfer mellett vízgép alkatrészek, így például turbina-járókerék gyártással is be tud kapcsolódni a török projektekbe.

Szitár-Csanádi Ganz EEG vízerőmű szivattyú
Kapcsolódó cikkek