Az Európai Bizottság nem támogatja a Déli Áramlat beruházást, sőt, megállapodásaik újratárgyalásra szólította fel a tervezett beruházás résztvevőit, jelentette ki Kovács Pál energetikáért felelős államtitkár a vezetékprojektről tartott konferencián.

A projekttel kapcsolatban az EU leginkább a tevékenység- szétválasztás kérdését (nem lehet azonos társaság kezében a gáz szállítása, és a hozzá tartozó infrastruktúra), a gáztarifa képzésének módját, és a vezetékhez való hozzáférés hiányát kifogásolja. Ugyanakkor a kérdésről csak az Oroszország és az EU közötti együttműködés részeként kíván tárgyalni, ami Kovács Pál szerint Magyarország számára komoly veszélyeket hordoz. „Nekünk nem öt év múlva kell megoldás, hanem holnap. És megoldás kell, nem ígéret” - jelentette ki.

Kovács Pál elmondta, hogy Magyarország már dolgozik az ügyben a bizottsággal és a Gazprommal is, de még nem látszik az alagút vége.
A rendezvényen ugyanezzel kapcsolatban Németh Zsuzsa nemzeti fejlesztési miniszter egy minden érintett bevonásával felállítandó munkacsoport szükségességéről beszélt. Ennek a munkacsoportnak kellene megtalálnia a minden fél számára elfogadható, jogilag is megfelelő megoldás megtalálását. A magyar kormány ugyanis támogatja, kiemelt beruházásként is kezeli a Déli Áramlat megvalósulását, de fontos, hogy az megfeleljen az uniós előírásoknak.