Cégvilág

Áramár – még mindig toplistásak vagyunk Európában

Egy friss felmérés szerint kisebb visszaeséseket leszámítva 2010 óta folyamatosan emelkednek az energiaárak Európában. Magyarország a nyolcadik helyet foglalja el az elektromos áram árát tekintve Európában, a Kosár Magazin cikke szerint a lakossági gázárak összevetésében pedig a tizenhatodik helyen szerepelünk.

Az áram ára az első fél évben kissé csökkent, ez éppen hogy kompenzálta a januárban mért komoly áremelkedést. Hosszú távon a gáz ára is csökkent, de a friss trend ismét emelkedést mutat – áll a Vaasaett elemzésében, amelyet a BBC ismertet.

A felmérés kiemeli, hogy közép-Európa több országában csökkentek az áramárak, többet között Magyarországon is. A 11 százalékos mérséklés ellenére Budapest még mindig a nyolcadik legdrágább város ebből a szempontból.

Jelenleg Helsinkiben a legolcsóbb az elektromos áram. A felmérésben szereplő huszonhárom ország lakosai közül a berliniek fizetnek legtöbbet az áramért, két és félszer többet, mint a finnek. Az elmúlt hónapban kilenc városban emelkedtek az árak, legerősebben Londonban, ennek ellenére a brit főváros az áramárat tekintve még mindig a legolcsóbbak között szerepel.

Az EU friss adatai szerint a lakás fűtési költségei Bulgáriában jelentik a legnagyobb gondot, a bolgárok 47 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem tudja kellően befűteni az otthonát. Ugyanakkor a litvánok 34 százaléka és a portugálok 27 százaléka sem engedheti meg magának a kellően fűtött lakást. A lista másik végén a skandináv államok állnak, a régióban a lakosság mindössze 2 százalékának jelent gondot a fűtés ára. További részletek itt

áramár gázár
Kapcsolódó cikkek