Cégvilág

Martonyi: Magyarországnak is hasznosak a világkereskedelmi reformok

Nagy áttörésnek tartja Martonyi János külügyminiszter a világkereskedelem reformjáról szombat hajnalban a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) konferenciáján megszületett megállapodást. A külügyminiszter, aki a héten részt vett a WTO-konferencián az indonéziai Bali szigetén, szombaton telefonon az MTI-nek azt mondta, az egyezség olyan kereskedelemkönnyítést tesz lehetővé, amely Magyarországnak is hasznos.

Martonyi János elmondta: sokak várakozása ellenére jött létre a megállapodás, az eseményen ugyanis "borús volt a hangulat". Nagy áttörést jelent az eredmény, hiszen olyan kereskedelemkönnyítést tesz lehetővé, amely Magyarországnak is hasznos, mivel az ország abban érdekelt, hogy növekedjen a kivitel, különösen az Európán kívüli országokba - jegyezte meg.

Úgy vélte, azért is nagyon fontos a megállapodás, mert azt jelenti, hogy a többoldalú kereskedelmi rendszer megmaradhat, holott azt "sokan eltemették már", mondván inkább kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodásokat kell kötni. Ezért ez a megállapodás jelentőségét tekintve "túlnő a konkrét tartalmán", és mind Európának, mind pedig Magyarországnak kedvező - hangsúlyozta a külügyminiszter.

A WTO konferenciáján, az indonéziai Bali szigetén szombaton született megállapodás az első átfogó világkereskedelmi reformról. A 160 ország küldötte egyhangúlag megszavazta azt az intézkedéscsomagot, amelytől szakértők a globális fellendülését várják. A konferencia résztvevői elfogadták az áruforgalomra vonatkozó szabályokat, öt, agráriumot érintő dokumentumot szavaztak meg, köztük az élelmiszer-biztonsági megállapodást, illetve négy, a legfejletlenebb országok támogatásáról szólót.

élelmiszerbiztonság WTO áruforgalom Magyarország világkereskedelmi reform külügyminiszter agrárium konferencia martonyi jános Bali globális kereskedelem
Kapcsolódó cikkek