Cégvilág

Spórolhat Paks a hulladéktároláson

A Paksi Atomerőmű Zrt. akár 19-20 milliárd forintot is megspórolhat, ha a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Kft. az eredetileg tervezettnél gazdaságosabban helyezi el a paksi hulladékot, mert így az erőműtársaságnak kevesebbet kell befizetnie a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapba.

A korábbi tervekben szereplő 17 tárolókazetta helyett 7-8 is elég lehet Bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-Tároló (BNRT) területén a konténerek ésszerűbb elhelyezésével, és hosszabb tárolóvágatok kialakításával, jelentette be a tárolót is üzemeltető Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Kft. (RHK) ügyvezető igazgatója a társaság éves sajtótájékoztatóján.

Kereki Ferenc elmondta, hogy a racionalizálásnak köszönhetően 19-20 milliárd forinttal csökkenhet a Paksi Atomerőmű Zrt. befizetési kötelezettsége a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapba. Ez mintegy 20 évre vonatkozik, vagyis a megtakarítás évi egymilliárd forint körüli lehet az erőműtársaság számára. Bátaapátiban jelenleg két tároló működik, ezekben 160 konténerben 1440 hordót tárolnak, további 2520 hordó pedig a technológiai épületben várja végső elhelyezését.

Az RHK 2014-ben két újabb tárolót szeretne kialakítani Bátaapátiban. Létesítene egy kísérleti vágatot is annak ellenőrzésére, hogy hogyan lehet majd egy megtelt tárolót végleg lezárni. Egy feltáró vágaton keresztül a további tárolók földtani környezetét kívánja megismerni.
A társaság Püspökszilágyon és Pakson is tárol radioaktív hulladékot, a Nyugat-Mecsekben pedig a nagy aktivitású radioaktív hulladékok elhelyezési lehetőségét vizsgálja. További részletek a holnapi Világgazdaságban

paksi Bátaapáti Kereki Ferenc rhk tárolókazetta
Kapcsolódó cikkek