A jövő év augusztusában kellene szabadlábra helyezni Mihail Hodorkovszkijt, de nem biztos, hogy erre sor kerül.

A Jukosz olajcég korábbi, első számú vezetője ellen ugyanis Alekszander Zvjagincev orosz főügyész-helyettes szerint több új ügyben is vádat emelhetnek ellene, írja a The Moscow Times, amely az Interfax hírügynökséget idézi. Már nagyjából két éve keringenek az orosz médiában egy esetleges harmadik perről folyó találgatások, de ez volt az első, hivatalos nyilatkozat az ügyben.

Hodorkovszkijt és üzlettárság, Platon Lebegyevet 2003-ban tartóztatták le adócsalásért, és 2005-ben kilenc évre ítélték. Sokak szerint az ügy mögött az állt, hogy Hodorkovszkij Vlagyimir Putyin elnök politikai kihívója volt. Öt évvel később Hodorkovszkijt és Lebegyevet éjből elítélték, ekkor a Jukosz olajcég ellopásáért, és újból pénzmosásért. Tavaly decemberben a büntetést a Moszkvai Városi Bíróság 13-ról 11 évre csökkentette.

Vagyim Kljuvgant, Hodorvkovszkij ügyvédje nem tud új perről, ilyesmiről sem őt, sem munkatársait nem tájékoztatta a főügyészség. Hangsúlyozta, hogy egy új per indítása az orosz törvények megsértése lenne. Viszont az Interfax egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt írta, hogy valójában nem is új per lenne, hanem a 2003-ban a Jukosz ellen indított, de le nem zárt eljárás folytatása. Ebben Hodorkovszkij és Lebegyev más Jukosz alkalmazottak is érintettek. A hatóságok egy 10 milliárd dolláros pénzmosást vizsgáltak, az összeget feltételezésük szerint Hodorkovszkij és társai tulajdonították el. A forrás azt állítja, hogy a gyanú szerint a pénzt az oroszországi törvényhozás megváltoztatására akarták felhasználni. Még nem dőlt el, hogy ebben milyen szerepe lehetett Hodorkovszkijnak, így az sem, hogy a per folytatásában vádlottként, vagy tanúként szerepeltetik-e, de már csak idő kérdése, és eldől.
 
Kljuvgant ennek kapcsán azt hangsúlyozta, hogy már mindent, ami az pénzmosással kapcsolatban megállapítható, már felhasználtak a második, 2010-as perben, amikor újabb büntetéssel sújtották védencét. A büntetőtörvénykönyv szerint egyébként sem bűn a jogrend megváltoztatása.

Az orosz alkotmány jövő évi, 20. évfordulója alkalom lehet arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kegyelmet adjon, eziránti kérelmét Hodorkovszkij is beadhatja Mihail Fedotov, a Kreml emberi jogi tanácsának vezetője szerint.