Cégvilág

Az osztrák parasztok reszketnek a jövőjükért Magyarországon?

Az osztrák parasztok reszketnek a jövőjükért Magyarországon - a bécsi Die Presse e sorokkal kezdi magyarországi elemzését, amely szerint amióta Orbán Viktor miniszterelnök harcot hirdetett a külföldi földspekulánsok ellen, a Magyarországon élő külföldi gazdák a legnagyobb riadókészültségben élnek.

Az új földtörvény ugyanis gyakorlatilag lehetetlenné teszi külföldiek számára, hogy magyar földet vásárolhassanak. Ám azok, akik már Magyarországon élnek, elveszíthetnék a földjüket vagy a használati jogaikat, ha a szerzés korábbi feltételei nem tisztázottak.

A földművelésügyi minisztérium becslése  szerint Magyarországon kereken kétszáz osztrák paraszt gazdálkodik 200 ezer hektárnyi földterületen. Ez a magyarországi mezőgazdasági földterület négy százalékának felel meg. A lap a "hírhedt zsebszerződésekről" szólva rámutatott arra, hogy ezek Magyarországon illegálisak. Ernst Zimmer, a budapesti osztrák agrárattasé szerint a legújabb vita az úgynevezett haszonélvezeti szerződések körül támadtak, amelyek 1994 és 2001 között jöttek létre.

Valamennyi olyan osztrák, aki egy ilyen szerződés alapján gazdálkodik Magyarországon, május elsejével elveszíti a használati jogait. A Die Presse szerint Andrae Rupprechter osztrák földművelésügyi miniszter beszélni készül magyar kollégájával, Fazekas Sándorral. Tíz évvel az EU-csatlakozás után ugyanis Magyarországon is az EU-jognak kell érvényesülnie - mondja az osztrák miniszter. Ha e megbeszélés nem hozna megoldást vagy meghiúsulna, akkor az agrárminiszterein át akar nyomást gyakorolni. Brüsszel azonban eddig Magyarország ügyeiben lazán reagált. Brüsszelben az sem váltott ki komoly reagálásokat, hogy Orbán a külföldi bankokat, energia- és kereskedelmi konszerneket különadókkal sújtotta - írja az osztrák lap. Ausztria így szerintük aligha épithet Orbán majdani belátására. Tavasszal ugyanis Magyarországon választások lesznek, addig a populizmus az ütőkártya - fogalmaznak.

földvásárlás zsebszerződés Ausztria
Kapcsolódó cikkek