Cégvilág

Nőhet jövőre az EU tejtermelése

A tejkvótarendszer megszűnése után jelentősen nőhet a tejtermelés az EU-ban. A termelők számára az a gond, hogy ha a kereslet nem nő ezzel párhuzamosan, az áreséshez vezethet az ágazatban.

2015-től akár több millió literrel is nőhet az unión belüli tejkínálat, ha eltörlik a közösségi tejkvótarendszert, miközben nem várható, hogy a kereslet érdemben növekedne – mondta el a Világgazdaságnak Raskó György agrárközgazdász. Hozzátette: emiatt mind a nyerstej, mind pedig egyes tejtermékek esetében jelentősen csökkeni fognak az árak.

A nyerstej árának csökkenése nem jó hír a hazai tehetnészeteknek, és – bár olcsóbb alapanyagot jelente – nem fognak jobban járni a feldolgozók sem. olcsó importtermékek is nagy tömegben jelennek meg a hazai piacon. A nyerstejárak mérséklődése mellett ugyanis az olcsó, feldolgozott tejtermékekből is nagyobb kínálat az uniós piacon. Ez utóbbival a magyar feldolgozók nehezen fogják tartani a lépést – jelentette ki Raskó.

Az nagy termelőnek számító országai már eddig is teljes mértékben kihasználták a tejkvótájukat, és rendszerint csak azért nem lépték túl, mert akkor büntetést kellett volna fizetniük. A tejkvóta-rendszer megszűnésével fokozhatja viszont termelését több ország is, így a Benelux-államok, Németország, valamint Dánia.

Lukács László a közelmúltban beszélt arról, hogy a Tej Terméktanács 2013-ban kidolgozott egy ágazati fejlesztési koncepciót, amely a további fejlődés lehetséges irányait jelölte ki. Erre azért volt szükség, hogy a következő – 2014-ben kezdődő – uniós költségvetési időszakban a magyar tejágazat ne jusson a cukoripar sorsára. A stratégia a fejlesztési források elosztására, a piacszabályozás további fejlesztésére valamint az ágazatban megvalósítandó innovatív fejlesztésekre tesz javaslatot. Ezek megvalósítása azért szükséges, mert 2015-ben – a most rendelkezésre álló információk szerint – az Európai Unióban megszűnik a tejkvóta rendszere.

Amennyiben a terméktanács stratégiájában szereplő intézkedések egy-két éven belül megvalósulnak, úgy Magyarország nyertese lehet az uniós tejkvóta kivezetésének - mondta a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója.

Lukács László hozzátette: már látszanak azok a belső jelek az ágazatban, hogy a mostani keresleti piac nem marad fenn sokáig, és a jövő év második negyedévétől ár-visszarendeződés várható. Ennek pontos időpontját és hatásait még nem lehet megbecsülni, de a keresleti piac húzó hatása jövő év közepe táján megszűnik, amire a Terméktanács szerint az ágazat szereplői hosszú távú szerződéses kapcsolatok kialakításával készülhetnek fel.

tejkvóta nyerstej tejtermelés piacszabályozás
Kapcsolódó cikkek